No menu items!
HomeХоол, шим тэжээлХоол боловсруулах фермент агуулдаг 12 хүнс

Хоол боловсруулах фермент агуулдаг 12 хүнс

-

Таны хоол боловсруулах системийг бүрдүүлэхийн тулд олон эрхтнүүд хамтран ажилладаг.

Эдгээр эрхтнүүд нь таны идэж буй хоол хүнс, шингэнийг аваад уураг, нүүрс ус, өөх тос, амин дэм зэрэг энгийн хэлбэрт хуваадаг. Дараа нь шим тэжээлийг нарийн гэдсээр, цусны урсгал руу дамжуулж, өсөлт, нөхөн сэргээх эрч хүч өгдөг.

Хоол боловсруулах фермент нь өөх тос, уураг, нүүрс ус гэх мэт амархан шингээж авах боломжтой нэгдлийг жижиг молекулууд болгон задалдаг тул энэ үйл явцад зайлшгүй шаардлагатай байдаг.

Хоол боловсруулах ферментийн гурван үндсэн төрөл байдаг.

Протеазууд: Уургийг жижиг пептид ба амин хүчил болгон задална

Липазууд: Өөх тосыг гурван өөхний хүчил болон глицеролын молекул болгон задална

Амилаз: Цардуул шиг нүүрс усыг энгийн сахар болгон задална

Нарийн гэдсэнд лактаза, мальтаза, сахараза зэрэг фермент үүсгэдэг.

Хэрэв бие нь хоол боловсруулах эрхтний ферментийг хангалттай хэмжээгээр авч чадахгүй бол хүнсний молекулуудыг зохих ёсоор боловсруулж чадахгүй. Энэ нь “лактоз үл тэвчих” зэрэг хоол боловсруулах эрхтний эмгэгийг үүсгэдэг.

Тиймээс хоол боловсруулах фермент ихтэй хүнс идэх нь хоол боловсруулах чадварыг сайжруулахад тусалдаг.

Байгалийн гаралтай хоол боловсруулах фермент агуулсан 12 хүнсийг танилцуулж байна.

1. Хан боргоцой

Хан боргоцой бол хоол боловсруулах ферментээр баялаг жимс юм.

Ялангуяа хан боргоцой нь хоол боловсруулах ферментийн бүлгийн бромелайн их хэмжээгээр агуулдаг. Эдгээр ферментүүд нь уураг, түүний дотор амин хүчил агуулсан уургийг задалдаг протеазууд юм. Энэ нь уураг боловсруулж шингээхэд тусалдаг.

Хатуу махыг зөөлрүүлэхэд туслах бромелейныг нунтаг хэлбэрээр худалдан авч болно. Энэ нь уураг шингээж чаддаггүй хүмүүст туслах эрүүл мэндийн нэмэлт юм.

Нойр булчирхайн дутагдалтай, нойр булчирхай нь хоол боловсруулах эрхтний ферментийг хангалттай хэмжээгээр боловсруулж чадахгүй байгаа хүмүүсийн дунд судалгаа хийжээ. Уг судалгаагаар бромелайн уусмалыг нойр булчирхайн ферментийн нэмэлттэй хослуулан хэрэглэх нь дан ганц ферментийн нэмэлт хэрэглэхээс илүү боловсруулалтыг сайжруулдаг болохыг тогтоожээ.

ХУРААНГУЙ

Хан боргоцой нь хоол боловсруулах ферментийн бромелейн хэмээх бүлгийг агуулдаг бөгөөд уургийг амин хүчил болгон задлахад тусалдаг. Үүнийг нэмэлт хэлбэрээр авах боломжтой.

2. Папайя

Папайя бол хоол боловсруулах ферментээр баялаг бас нэгэн халуун орны жимс юм.

Хан боргоцой шиг папайя нь уураг боловсруулахад тусалдаг протеаз агуулдаг.

Судалгаанаас харахад папайятай жүүс уух нь өтгөн хатах, гэдэс дүүрэх зэрэг IBS-ийн хоол боловсруулах шинж тэмдгийг бууруулахад тусалдаг болохыг тогтоожээ. Боловсруулаагүй эсвэл хагас боловсорсон папайя нь жирэмсэн эмэгтэйчүүдэд аюултай байдаг.

ХУРААНГУЙ

Папайяд хоол боловсруулах фермент папаин агуулагддаг бөгөөд энэ нь уургийг хүчил, түүний дотор амин хүчил болгон задалдаг.

3. Манго

Манго бол зуны улиралд түгээмэл байдаг шүүслэг халуун орны жимс юм. Энэ нь хоол боловсруулах ферментийн амилазуудыг агуулдаг бөгөөд энэ нь нүүрстөрөгчийг цардуулаас глюкоз, мальтоз зэрэг элсэн чихэр болгон задалдаг ферментийн бүлэг юм.

Жимс боловсорсноор манго дахь амилазын ферментүүд илүү идэвхтэй болдог. Ийм учраас манго боловсорч гүйцээд чихэрлэг болдог ажээ.

Амилаза фермент нь нойр булчирхай, шүлсний булчирхайгаар дамждаг. Эдгээр нь нүүрс усыг задлахад тусалдаг тул бие махбодид амархан шингэдэг.

Ийм учраас шүлсэн дэх амилаза фермент нь нүүрс усыг шингээхэд хялбар байдаг тул залгихаасаа өмнө хоолоо сайтар зажилж идэхийг зөвлөдөг.

ХУРААНГУЙ

Манго нь хоол боловсруулах фермент амилаза агуулдаг бөгөөд энэ нь нүүрс усыг цардуулаас глюкоз, мальтоз зэрэг элсэн чихэр болгон задалдаг.

4. Зөгийн бал

Америкчууд жил бүр 400 гаруй сая фунт зөгийн бал хэрэглэдэг гэсэн тооцоо байдаг.

Энэхүү амттай шингэн нь хоол боловсруулах эрхтний фермент, олон ашигтай нэгдлээр баялаг. Жишээлбэл,

Диастаз: Цардуулыг мальтоз болгон задална

Амилазууд: Цардуулыг глюкоз, мальтоз зэрэг элсэн чихэр болгон задална

Invertases: Элсэн чихрийн нэг төрөл болох сахарозыг глюкоз ба фруктоз болгон задална

Протеазууд: Уурагуудыг амин хүчил болгон задалдаг

Хэрэв та хоол боловсруулах эрхтний эрүүл мэндэд тустай зүйлийг хайж байгаа бол түүхий зөгийн балыг худалдаж ав. Авахдаа сайтар шалгаарай. Боловсруулсан зөгийн балыг ихэвчлэн халаадаг бөгөөд өндөр дулаан нь хоол боловсруулах эрхтний ферментийг устгадаг.

ХУРААНГУЙ

Зөгийн бал нь диастаза, амилаза, инвертаза, протеаза зэрэг хоол боловсруулах олон төрлийн фермент агуулдаг. Өндөр халуунд өртөөгүй түүхий зөгийн балыг заавал худалдаж аваарай.

5. Гадил

Гадил бол хоол боловсруулах фермент агуулсан өөр нэг жимс юм.

Энэ нь амилаза ба глюкозидазыг агуулдаг бөгөөд энэ нь хоёр бүлэг фермент нь цардуул шиг төвөгтэй нүүрс усыг жижиг, амархан шингэдэг элсэн чихэр болгон задалдаг.

Манго шиг, эдгээр ферментүүд гадил боловсорч эхлэхэд цардуулыг элсэн чихэр болгон задалдаг. Тийм учраас боловсорч гүйцсэн шар гадил нь боловсроогүй ногоон гадилаас хамаагүй амттай байдаг.

Ферментийн агууламжтай банана нь хоол хүнсний эслэгийн маш сайн эх үүсвэр бөгөөд хоол боловсруулах эрхтний эрүүл мэндэд тустай.

ХУРААНГУЙ

Гадил жимсэнд амилаза ба глюкозидазууд байдаг бөгөөд энэ нь төвөгтэй цардуулыг амархан шингэдэг элсэн чихэр болгон шингээдэг фермент юм. Гадил жимс боловсорч эхлэхэд тэд илүү идэвхтэй байдаг тул шар банана нь ногоон гадилаас хамаагүй амттай байдаг.

6. Авокадо

Авокадо нь бусад жимснээс ялгаатай нь эрүүл өөх тос ихтэй, элсэн чихэр багатай гэдгээрээ онцлог юм.

Энэ нь хоол боловсруулах фермент липаза агуулдаг. Энэ фермент нь өөхний молекулуудыг жижиг шингэнд, тухайлбал өөх тосны хүчил, глицерол болгон шингээж авахад тусалдаг бөгөөд энэ нь биед амархан шингэдэг.

Авокадо нь бусад ферментүүд, түүний дотор полифенол оксидаз агуулдаг. Энэ фермент нь хүчилтөрөгчийн оролцоотойгоор ногоон авокадог хүрэн болгох үүрэгтэй.

ХУРААНГУЙ

Авокадо нь хоол боловсруулах фермент липаза агуулдаг бөгөөд өөхний молекулыг жижиг өөхний хүчил, глицерол болгон задалдаг. Липаза нь бие махбодод байдаг ч авокадо хэрэглэх эсвэл липазын нэмэлт тэжээл авах нь өөх тос ихтэй хоол идсэний дараа хоол боловсруулалтыг хөнгөвчлөх болно.

7. Кефир

Кефир бол түгээмэл хэрэглэгддэг исгэсэн сүүн ундаа юм.

Энэ нь сүүнд “үр тариа” нэмж хийдэг. Эдгээр “үр тариа” нь үнэндээ цэцэгт байцаатай төстэй сүүн хүчлийн бактери ба цууны хүчил бактерийн өсгөвөр юм.

Исгэх явцад бактери нь сүүнд агуулагдах байгалийн сахарыг шингээж органик хүчил ба нүүрстөрөгчийн давхар исэл болгон хувиргадаг. Энэ процесс нь бактерийг үржүүлэхэд тусалдаг нөхцлийг бүрдүүлдэг боловч шим тэжээл, фермент болон бусад ашигтай нэгдлүүдийг нэмж өгдөг.

Кефир нь хоол боловсруулах олон фермент агуулдаг бөгөөд үүнд липаза, протеаз, лактаза багтана.

ХУРААНГУЙ

Кефир бол исгэлэн сүүний ундаа бөгөөд липаза, протеаз, лактаз зэрэг олон хоол боловсруулах фермент агуулдаг. Эдгээр ферментүүд өөх тос, уураг, лактозын молекулуудыг тус тусад нь задалдаг.

8. Даршилсан байцаа

Даршилсан байцаа нь өвөрмөц исгэлэн амттай.

Исгэлтийн процесс нь хоол боловсруулах ферментийг нэмэгдүүлдэг тул даршилсан байцаа идэх нь хоол боловсруулах ферментийн хэрэглээг нэмэгдүүлэх гайхалтай арга юм.

Даршилсан байцаа нь хоол боловсруулах эрхтний фермент агуулахаас гадна таны хоол боловсруулах эрхтэн, дархлааг сайжруулдаг эрүүл гэдэсний ашигтай бактери пробиотик агуулдаг.

Олон тооны судалгаагаар пробиотик хэрэглэх нь насанд хүрэгчид болон IBS, Crohn-ийн өвчин, шархлаат колит өвчтэй хүмүүсийн аль алинд гэдэс дүүрэх, хий гарах, өтгөн хатах, гүйлгэх, ходоод өвдөх зэрэг хоол боловсруулах шинж тэмдгүүдийг бууруулдаг болохыг харуулсан.

ХУРААНГУЙ

Даршилсан байцаа бол хоол боловсруулах олон ферментээр баялаг исгэсэн байцаа юм. Даршилсан байцааны пробиотик шинж чанар нь хоол боловсруулах эрхтний шинж тэмдгийг багасгахад тусалдаг.

9. Кимчи

Кимчи бол исгэсэн ногоогоор хийсэн халуун ногоотой солонгос хачир юм.

Даршилсан байцаа, kefir-ийн нэгэн адил исгэх процесс нь эрүүл бактери, шим тэжээл, фермент болон бусад ашиг тусыг өгдөг.

Кимчи нь протеаз, липаза, амилаза үүсгэдэг Bacillus зүйлийн бактерийг агуулдаг. Эдгээр ферментүүд уураг, өөх тос, нүүрс усыг тус тусад нь шингээдэг.

Хоол боловсруулахад туслахаас гадна кимчи нь эрүүл мэндэд үзүүлэх олон ашиг тустай. Энэ нь ялангуяа холестерол болон зүрхний өвчний эрсдэлт хүчин зүйлийг бууруулахад үр дүнтэй.

ХУРААНГУЙ

Даршилсан байцаатай адил кимчи бол исгэлэн ногоогоор хийсэн хачир юм. Энэ нь протеаз, липаза, амилаза зэрэг ферментүүдийг нэмдэг Bacillus зүйлийн бактери агуулдаг.

10. Мисо

Miso бол Японы хоолны алдартай амтлагч юм.

Түүнд агуулагдах кожи нь лактаз, липаза, протеаз, амилаза зэрэг хоол боловсруулах эрхтний олон төрлийн ферментийг нэмдэг. Мисо нь хоол боловсруулах, шингээх чадварыг сайжруулна.

Нэгэн судалгаагаар miso-ийн бактери нь хоол боловсруулах эрхтэнтэй холбоотой шинж тэмдгүүд, тухайлбал, цочромхой гэдэсний өвчин (IBD) -ийг бууруулж чаддаг болохыг харуулсан байна.

ХУРААНГУЙ

Мисо бол шар буурцгийг исгэх аргаар хийдэг Японы хоолны алдартай амтлагч юм. Энэ нь лактаз, липаза, протеаза, амилаза зэрэг хоол боловсруулах фермент агуулдаг.

11. Киви

Киви нь хоол боловсруулалтыг хөнгөвчлөхийг зөвлөдөг жимс юм.

Энэ бол хоол боловсруулах ферментийн агуу эх үүсвэр, ялангуяа актинидаин хэмээх протеаз юм. Энэхүү фермент нь уураг боловсруулахад тусалдаг. Нэмж дурдахад киви нь жимс боловсроход тусалдаг бусад олон фермент агуулдаг.

Амьтдад хийсэн судалгаагаар, киви жимсийг хоолны дэглэмд нэмснээр ходоодонд орсон үхрийн мах, цавуулаг, шар буурцгийн уургийн боловсруулалтыг сайжруулдаг болохыг тогтоожээ. Энэ нь түүний актинидайн агууламжтай холбоотой аж.

ХУРААНГУЙ

Киви жимс нь уураг шингээхэд тусалдаг хоол боловсруулах ферментин актинидаин агуулдаг. Киви жимс хэрэглэх нь гэдэс дүүрэх, өтгөн хатах гэх мэт хоол боловсруулах шинж тэмдгүүдийг бууруулдаг.

12. Цагаан гаа

Цагаан гаа нь олон мянган жилийн турш хоол хийх, уламжлалт анагаах ухааны нэг хэсэг байсаар ирсэн. Цагаан гааны эрүүл мэндэд үзүүлэх ашиг тус нь хоол боловсруулах эрхтний ферменттэй холбоотой байж болох юм. Цагаан гаа нь протеазын zingibain агуулдаг бөгөөд энэ нь уургийг задалж шингээдэг.

ХУРААНГУЙ

Цагаан гаа нь протеаза болох хоол боловсруулах фермент zingibain агуулдаг.

Тэмдэглэл

Хоол боловсруулах ферментүүд нь өөх тос, уураг, нүүрс ус гэх мэт том молекулуудыг задалж, нарийн гэдсэнд шингээхэд хялбар жижиг молекул болгон задалдаг.

Хоол боловсруулах эрхтний хангалттай ферментгүйгээр бие махбод нь хүнсний тоосонцрыг зөв шингээж авах чадваргүй тул хоолонд дургүй болоход хүргэдэг.

Хоол боловсруулах ферментийг нэмэлт тэжээлээс эсвэл байгалийн гаралтай хоол хүнсээр дамжуулан авах боломжтой.

Байгалийн гаралтай хоол боловсруулах фермент агуулсан хоолонд хан боргоцой, папайя, манго, зөгийн бал, банана, авокадо, кефир, даршилсан байцаа, кимчи, мисо, киви жимс, цагаан гаа орно.

Эдгээр хоолыг хоол хүнсэндээ нэмснээр хоол боловсруулах чадвар, гэдэсний эрүүл мэнд сайжирна.

Г.Жаргал
Г.Жаргал
Zaag.mn сайтын редактор

шинэ мэдээ

Өөх соруулах мэс заслын үед хүний амь хохироосон хэргийг 5 жилийн дараа шийдвэрлэжээ

"Тод каннам" гоо сайхны эмнэлэгт 2019 оны гуравдугаар сарын 6-ны өдөр өөх соруулах мэс засал хийлгэсэн 29 настай эмэгтэй амиа алдсан. Хан-Уул дүүргийн прокурорын газраас...

ЭМД-ын сангаас 18 сая төгрөг зарцуулсныг буруутай этгээдээр нөхөн төлүүлэв

Эрүүл мэндийн даатгалын тухай хуульд заасны дагуу хохирсон даатгуулагчийн эрүүл мэндийн тусламж, үйлчилгээний зардлын төлбөрийг холбогдох хууль хяналтын байгууллагатай хамтран буруутай этгээдээр нөхөн төлүүлдэг. Энэ дагуу...

Англи хэлний сургалтад зориулж 10 сая фунтийн дэмжлэг үзүүлэхээ Их Британийн Гадаад хэргийн сайд мэдэгджээ

Их Британи, Умард Ирландын Нэгдсэн Хаант Улсын Гадаад хэрэг, хамтын нөхөрлөл, хөгжлийн сайд Дэвид Камерон манай улсад хийж буй албан ёсны айлчлалынхаа хүрээнд өнөөдөр Гадаад...

ЦЕГ: Өмгөөлөгч Г.Батбаярыг эрэн сурвалжлах ажиллагааг явуулж байна

"Иргэн Г.Батбаяр сураггүй алга болсон тухай дуудлага мэдээлэл цагдаагийн байгууллагад 2024 оны дөрөвдүгээр сарын 22-нд бүртгэгдсэн. Түүнийг эрэн сурвалжлах ажиллагааг явуулж байна. Уг хүнийг харсан, тааралдсан...

трэнд