Ургамлын тосыг өндөр температурт халааж устөрөгчтэй урвалд оруулснаар исэлдэж мууддаггүй тос буюу транс тос үүсдэг.
Тус тосыг хэтрүүлэн хэрэглэснээр цусны муу холестерин болох Low Density Lipoprotein(LDL)-ы төвшнийг нэмэгдүүлж улмаар судасны хатуурал үүсгэх өндөр эрсдэл дагуулдаг байна. Тиймээс транс тос агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхээс татгалзах талаар дараах зөвлөмжийг Нийгмийн Эрүүл Мэндийн Үндэсний Төв(НЭМҮТ)-өөс гаргажээ.
Транс тосыг хэтрүүлэн хэрэглэснээр дараах өвчнүүдийг үүсгэх эрсдэлтэй:
- Зүрх судасны өвчин, цус харвалт
- Хөх, бүдүүн гэдэсний хорт хавдар
- Альцгеймер, мэдрэлийн сэрэл дамжуулах чадвар сулрах
- Таргалалт, чихрийн шижин.