LOADING

Type to search

Онцлох Хоол, шим тэжээл

Эрүүл мэндийг сайжруулах зорилгоор өдөр бүр хэрэглэвэл зохих 10 хүнс

Share

Жагсаалтад багтсан нэг хоол хүнс нь уураг, эслэгийн баялаг эх үүсвэр байж болох ч зарим амин дэм, эрдэс бодисоор дутмаг байдаг. Өөр нэг хүнсэнд өвчинтэй тэмцэх антиоксидант агуулагдаж болох ч уураг их хэмжээгээр агуулагддаггүй. Олон төрлийн “эрүүл хүнс” идэх нь эрүүл мэндийг дэмжих хамгийн сайн арга юм.

1.Нэрс бол шилдэг антиоксидант юм

Жимс, хүнсний ногооны талаарх судалгаагаар нэрс нь 40 гаруй төрлийн антиоксидант агуулдаг болохийг тогтоожээ. Энэ нь хорт хавдар, зүрхний өвчин, солиорол, шар толбоны доройтлоос хамгаалдаг шилдэг жимс юм.

Нэрс нь антиоксидант эпикатечины ачаар шээсний замын халдвараас хамгаалдаг.

Эпикатехин нь бактерийг давсагны хананд наалдахаас сэргийлдэг. Нэрс нь мөн ус ихтэй тул арьс, биеийн эсийг чийгшүүлдэг. Өдөрт хагас аяга нэрс идэхэд хангалттай.  

2. Эслэгээр баялаг овьёос

Овьёос нь уусдаг эслэг ихтэй тул цусны даралт, холестерины ерөнхий түвшинг бууруулдаг. Овьёос нь сайн нүүрс ус агуулдаг бөгөөд бета-глюканаар баялаг юм. Бета-глюкан нь уусдаг хүчтэй эслэг бөгөөд элсэн чихрийн боловсруулалтыг удаашруулж, цусан дахь сахарын хэмжээг хянах чадвартай.

Овьёос нь булчингийн өсөлт, нөхөн сэргээхэд тусалдаг ургамлын уургийн гайхалтай эх үүсвэр юм. Судалгаагаар овьёос идэх нь зүрхний өвчин тусах эрсдлийг бууруулдаг болохыг харуулж байна.

3. Алим

Алиманд бидний эсийг хамгаалж, хорт хавдар, зүрхний өвчний эрсдлийг бууруулахад тусалдаг антиоксидант кверцетин, катехин агуулагддаг.

Тэмдэглэл: Та алимны хальсыг нь идсэнээр илүү их эслэг, шим тэжээл авах боломжтой. Алимны хальс нь бусад олон жимснээс илүү эслэгээр баялаг тул жин хасахад тусалдаг.

4. Ногоон цай нь бодисын солилцоог нэмэгдүүлдэг

Ногоон цай нь антиоксидант үйлдвэрлэдэг. Түүний антиоксидантын хэмжээ нь жимс, хүнсний ногоонд агуулагдах хэмжээнээс өндөр байдаг.

Ногоон цайнд катехин өндөр тунгаар агуулдаг бөгөөд энэ нь биеийн эсийг гэмтээхээс сэргийлдэг.

Катехин нь бие махбод дахь үрэвслийг бууруулах үйлчилгээтэй. Энэхүү хүчирхэг антиоксидант нь цусны даралт, зүрх судасны өвчний эрсдлийг бууруулдаг болохыг харуулж байна.

Ногоон цай нь Альцгеймерийн өвчинтэй холбоотой товруу үүсэхээс сэргийлж чаддаг нь батлагдсан.

5. Газрын маалингын үр нь үрэвслийг бууруулдаг

Маалинга үр нь эслэгийн сайн эх үүсвэр төдийгүй альфа-линолений хүчлээр баялаг. Альфа-линолен нь бие махбод дахь үрэвслийг бууруулах үйлчилгээтэй чухал тосны хүчил юм.

Маалинга үр нь полифенол гэж нэрлэгддэг ургамлын нэгдэл болох лигнан агуулдаг. Эдгээр прекурсорууд нь гормонтой холбоотой зарим хорт хавдрын түвшинг бууруулахад хувь нэмэр оруулдаг.

Судалгаанаас харахад маалингын үрийн бусад үрэвслийн эсрэг шинж чанарууд нь батга, астма өвчний үед тустай байдаг. Газрын маалинга нь эслэгийн маш сайн эх үүсвэр бөгөөд хоол боловсруулах эрхтний асуудлыг багасгахад тусалдаг. Маалинга үр нь тэжээллэг чанар сайтай.

6. Тараг нь гэдэсний бактерийг сайжруулдаг

Тараг нь пробиотик буюу амьд ашигтай бактеритайгаараа алдартай. Тараг нь хоол боловсруулах замын хортой бактерийн үржлийг бууруулдаг. Энэ нь бие махбод дахь ph түвшинг тогтвортой байлгахад тусалдаг бөгөөд дархлааг дэмжиж чаддаг. Зарим судалгаагаар пробиотикууд нь үтрээний мөөгөнцрийн халдвар, гэдэсний үрэвсэлт өвчин, шархлаа, шээсний замын халдварын үед тусалдаг гэж үздэг.

Америкийн Гастроэнтерологийн холбооноос 2020 онд хэвлүүлсэн эмнэлзүйн дадлагын удирдамжид пробиотикийг шархлаат колит буюу цочромтгой гэдэсний хам шинжтэй хүмүүст зөвлөж байна.

Тараг нь ясанд тустай кальци, уургийн агуу эх үүсвэр юм. Пробиотик агуулсан эсэхийг баталгаажуулахын тулд “амьд ба идэвхтэй” гэсэн хэсгийг шошгон дээрээс хайна уу. Түүнчлэн элсэн чихэргүй сортыг  хэрэглэхийг зөвлөж байна.

7. Брокколи бол антиоксидантын хаан юм

Брокколи хэмээх хүнсний ногоо нь хамгийн хүчтэй антиоксидантуудын нэг юм. Брокколи нь бидний биеийг хорт хавдраас хамгаалах хүнсний жагсаалтын эхэнд бичигддэг.

Брокколи нь илчлэг багатай, өндөр тэжээллэг чанартай. Энэ бол эдгээр хүнсний ногооны “супер хүнс” -ээс хамгийн их тэжээллэг бодис юм.

Судалгааны үр дүнд брокколи нь хорт хавдраас урьдчилан сэргийлэхэд тустай “хаан” гэж тэмдэглэгдсэн байдаг. Брокколи дахь хүхрийн нэгдлүүд нь бидний генийг хоргүйжүүлэх ферментийн нийлэгжилтийг нэмэгдүүлдэг. Түүнчлэн брокколи нь дархлаа ба зүрх судасны эрүүл мэндийг дэмжих, яс бэхжүүлэх, ургийн гажигтай тэмцэхэд тусалдаг тэжээллэг бодис агуулдаг.

8. Зүрхний эрүүл мэндэд тустай чидун жимсний тос

Чидун жимсний тосыг эрүүл тос гэж үздэг бөгөөд  зүрхний өвчин тусах эрсдэлийг бууруулдаг болохыг тогтоожээ. Чидун жимсний тосонд агуулагдах анхдагч өөх тос нь моно ханаагүй тосны хүчил (MUFA) юм. MUFA нь нийт холестерины хэмжээг бууруулж, цусны өтгөрөлтийг тогтворжуулахад тусалдаг болох нь батлагдсан.

Чидун жимсний тос нь инсулины түвшин буурах, цусан дахь сахарын хяналттай холбоотой байдаг. Судалгаанаас харахад 2-р хэлбэрийн чихрийн шижин өвчнөөр шаналж буй хүмүүст маш их ашиг тусаа өгч байна.

Чидун жимсний тос нь артерийн хананд холестерин хуримтлагдахаас урьдчилан сэргийлдэг фенол хэмээх антиоксидант бодисоор баялаг. Хамгийн чанартайг олохын тулд цэвэр байгалийн гаралтай чидуны тосыг сонгоорой.

9. Буурцаг бол тархины тэжээл юм

Буурцаг нь уусдаг эслэг, сайн нүүрс ус агуулдаг. Уусдаг эслэг нь холестролыг артерийн хананд наалдахаас өмнө шингээж, зүрхэнд тусалдаг. Дараа нь холестеролыг биеийн хэвийн үйл ажиллагаагаар зайлуулдаг. Судалгаанаас харахад уусдаг эслэгийг их хэмжээгээр идэх нь нийт холестерины хэмжээг 10-15% болон зүрх судасны өвчний эрсдэлийг бууруулдаг байна. 

10. Шанцай

Судалгаагаар шанцай нь чихрийн шижин өвчтэй хүмүүсийн цусан дахь сахарын хэмжээг тогтворжуулж байгааг тогтоожээ. Дээрээс нь төмөр, кальци, эслэг ихээр агуулдаг тул хүний ​​биед ашигтай байдаг. Шанцай нь бактерийн эсрэг, шимэгч, мөөгөнцрийн эсрэг үйлчилгээтэй.

Эх сурвалж: verywellfit

error: Content is protected !!