LOADING

Type to search

Онцлох Хоол, шим тэжээл

Гэдэсний хий үүсгэдэг хүнснүүд

Share

Буурцаг нь эрүүл мэндэд тустай гэдгээрээ алдартай ч гэдэс дотор эвгүйрхэх, гэдэс дүүрэх зэрэг шинж тэмдэг үүсгэх хийн агууламж ихтэй хүнс юм. Хэрэв  таны гэдэс дүүрээд байвал эдгээр хүнсний бүтээгдэхүүний талаар мэдэх нь зүйтэй.

Хүнсний бүтээгдэхүүнээс яагаад хий үүсдэг вэ?

Ерөнхийдөө хийтэй хоол хүнс нь тодорхой сахар (фруктоз, лактоз, рафиноз, сорбитол) эсвэл уусдаг эслэг агуулсан байдаг. Эдгээр бодисууд нь ходоодонд шингэхдээ муу байдаг тул бактерийг задалдаг. Үүний эцсийн үр дүн нь хий ялгаруулах явдал юм.

Хүнсний ногоо ба буурцагт ургамал

Эдгээр нь рафиноз ба фруктоз сахар агуулдаг тул хий үүсгэх магадлалтай байдаг. Гэхдээ эдгээр хүнсний ногоо нь таны биед ашиг тустай гэдгийг санаарай, тиймээс шаардлагатай үед л эдгээрээс зайлсхий.

  • Артишок
  • Аспарагус
  • Брокколи
  • Брюссел
  • Байцаа
  • Цэцэгт байцаа
  • Селөдерей
  • Сонгино
  • Вандуй
  • Амтат төмс

Буурцагт ургамлын дотроос хамгийн хийтэй нь:

  • Жигнэсэн шош
  • Хар шош
  • Вандуй
  • Каннелини (цагаан) шош
  • Лима шош

Жимс                                              

Дараах жимснүүд нь фруктоз, сорбитол уусдаг эслэг агуулсан тул хий үүсгэдэг гэдгээрээ алдартай. Дахин хэлэхэд эдгээр жимс нь танд сайнаар нөлөөлдөг тул гэдэс дүүрэх шинж илэрсэн тохиолдолд ердийн үеийнхээс арай бага  хэрэглээрэй.

  • Алим
  • Гүйлс
  • Манго
  • Жүрж
  • Тоор
  • Лийр
  • Чавга
  • Тарвас

Эдгээр хатаасан жимс нь хамгийн хийтэй байдаг.

  • Гүйлс
  • Prunes
  • Үзэм

Сүүн бүтээгдэхүүн

Зарим сүүн бүтээгдэхүүнийг хэрэглэх нь хий үүсгэдэг. Бидний бие хөгшрөх тусам лактозыг (сүү, бусад сүүн бүтээгдэхүүнээс агуулагдах элсэн чихэр) боловсруулахад шаардлагатай фермент багасдаг. Иймд сүүн бүтээгдэхүүнээс үүдэлтэй хий үүсэх нь асуудал үүсгэдэг.

Хий агуулдаг сүүн бүтээгдэхүүнийг энд оруулав.

  • Цөцгийн тос
  • Бяслаганы крем
  • Зайрмаг
  • Сүү
  • Сүүн бүтээгдэхүүн агуулсан боловсруулсан хоол хүнс
  • Рикотта

Бүхэл үр тариа

Үр тариа нь зарим тустай амин дэм агуулдаг бөгөөд хүнсний эслэгийн эх үүсвэр болдог боловч заримынх нь уусдаг эслэгийн агууламж, түүнчлэн элсэн чихрийн нэг төрөл болох рафиноз нь гэдэсний хий үүсгэдэг. Хэрэв та хий мэдрэхийг хүсэхгүй байвал дараах зүйлсээс зайлсхийх хэрэгтэй.

  • Арвай
  • Маалинга үр
  • Хөх тариа
  • Улаан буудай

Дараах ундаанууд нь фруктоз, сорбитол, карбонатжуулалт агуулсан байж болох бөгөөд эдгээр нь гэдэсний хий үүсгэдэг.

  • Шар айраг
  • Жимсний шүүс
  • Хийжүүлсэн ундаа
  • Сахаргүй чихэр

Заримдаа биед хий үүсгэдэг зүйл нь бидний огт анхаарч үзээгүй зүйл байдаг. Хийн томоохон “үйлдвэрлэгч” нь элсэн чихэргүй бохь гэдгийг олон хүмүүс мэддэггүй. Элсэн чихэргүй олон төрлийн хүнсний бүтээгдэхүүнд сорбитол агуулагддаг бөгөөд энэ нь гэдэсний бактериар исгэгдэж, улмаар хий үүсгэдэг.

Гэдэсний хийн бусад шалтгаанууд

Хоол хүнс нь гэдэсний хийн цорын ганц шалтгаан биш гэдгийг санах нь чухал юм. Дараах зуршил нь агаарыг залгихад хүргэдэг бөгөөд энэ нь гэдэс дүүрэх, хэт их хий ялгаруулахад нөлөөлдөг.

  • Бохь
  • Хэт хурдан идэх
  • Хийжүүлсэн ундаа уух
  • Хатуу чихэр хүлхэх
  • Сайн тохироогүй хиймэл шүд
  • Тамхи татах

Хийн архаг асуудал?

Хоол хүнснээс зайлсхийх нь гэдэсний хийг бууруулах цорын ганц арга биш юм. Эмчийн жороор олгодог эмчилгээний үр дүнтэй олон аргууд байдаг бөгөөд эдгээр нь хүний ​​биед агуулагдах элсэн чихрийг шингээж авахад тусалдаг. Ингэснээр та хий агуулсан хоолыг асуудалгүй идэж болно.

Дээрх жагсаалтад багтсан олон хоол хүнс нь танд тохирсон, таны дуртай хоол болохыг та харсан байх. Өөрөөр хэлбэл, тэд хоол тэжээлийн хувьд ихээхэн ашиг тустай байдаг. Тиймээс өөрийгөө хязгаарлагдмал хоолны дэглэмд оруулахаас илүүтэй ямар хоол хүнс таны биед онцгой бэрхшээлтэй байгааг нарийн тодорхойлох нь чухал юм. Иймд та идсэн хоолныхоо талаар тэмдэглэл хөтлөөрэй.

error: Content is protected !!