LOADING

Type to search

Эрүүл мэнд

Хоол идсэний дараа ходоод өвдөх 21 шалтгаан

Share

Хоол идсэний дараа ходоод өвдөх, таагүй болох нь олон шалтгаантай. Хэрэв хоол идсэний дараа ходоод өвдөж, хэсэг хугацааны дараа нь намжиж байвал ихэвчлэн хүнсний шалтгаантай байдаг.

Хэрэв хоолны дэглэмээ өөрчилсөн ч гэсэн байнгын таагүй шинж тэмдэг илэрч байвал эрүүл мэндийн өөр шалтгаантай байж болно.

Хувь хүн бүр шинэ жимс ногоо, тэнцвэртэй, эрүүл хоол хүнс хэрэглэснээр ходоодны өвдөлтөөс урьдчилан сэргийлж чадна. Халуун ногоотой, өөх тос ихтэй хоол хүнс хэрэглэхгүй байх, чихэрлэг ундаа, кофейны хэмжээг багасгах нь бас тус болно.

Энэ нийтлэлд бид хоол идсэний дараа ходоод гэдэс өвдөж, таагүй болох 21 шалтгааныг жагсаалаа.

Хоол хүнс

Олон янзын шалтгаанаар хүний сонгосон хоол хүнс дараа нь гэдэс өвдөхөд хүргэдэг.

1. Хүнсний хордлого

Хоолны хордлогын нэг гол шинж тэмдэг бол ходоодны өвдөлт юм. Харин бусад шинж тэмдгүүдэд дараах зүйлс орно.

  • бөөлжих
  • суулгалт
  • эрчим хүчний дутагдал
  • халуурах

Шинж тэмдэг нь хоол идсэнээс хэдэн цагийн дараа гарч болох ч хэдэн долоо хоног үргэлжилж болно. Хоолны хордлого ердийн үед хэдхэн хоног үргэлжилдэг. Энэ үед ихэвчлэн гэртээ амрах, шингэн нөхөх аргаар эмчлэх боломжтой байдаг.

2. Хүчиллэг хоол хүнс

Ходоодыг цочроох хүчиллэг хоолонд жимсний жүүс, боловсруулсан бяслаг, улаан лооль орно.

Жимсний шүүсийг ус эсвэл цайгаар солих гэх мэт өөр хувилбаруудыг хайж олох нь ходоодны өвдөлтийг багасгахад тусалдаг.

3. Гэдэс хийгээр дүүрэх

Хоол боловсруулах замд байх хий нь тааламжгүй байдлыг үүсгэдэг. Ходоод сунаж, таагүй мэдрэмж төрөх эсвэл хурц өвдөлт мэдрэгдэж болно.

Элсэн чихэртэй ундаа, зарим хоол хүнс нь гэдэс дүүрэхэд хүргэдэг. Үүнд:

  • сонгино
  • шош
  • байцаа
  • брокколи

Бохь зажлах, амаа ангайж идэх нь агаарыг залгихад хүргэдэг. Энэ нь гэдэс дүүрэх өөр нэг шалтгаан байж болно.

4. Халуун ногоотой хоол

Чили чинжүүг ихэвчлэн хоолонд амт оруулахад ашигладаг. Тэд халуун буюу түлэгдэх мэдрэмжийг үүсгэдэг химийн бодис болох капсайцин агуулдаг. Капсайцин нь хүний эмзэг хэсэг, түүний дотор гэдсийг цочроодог.

5. Гэдэс ходоод

Хүн идэж уусны дараа хоол боловсруулах чадваргүй болж болно. Энэ үед ходоод өвдөхөөс гадна гэдэс дүүрэх эсвэл өвдөх мэдрэмж төрдөг.

Ходоодонд хоолыг задлах хүчил агуулагддаг. Заримдаа энэ нь ходоодны салст бүрхэвчийг цочроож, хоол боловсруулах чадваргүй болоход хүргэдэг.

Өөх, тос ихтэй хоол хүнс, кофеин, чихэрлэг ундаа, согтууруулах ундаа нь хоол боловсруулах чадварыг улам дордуулдаг.

6. Кофеин

Кофеин бол цай, кофенд агуулагдах сэргээш юм. Энэ нь ходоодыг цочроож, зарим хүмүүст таагүй байдал үүсгэдэг.

Хүмүүс өөр хувилбар сонгох боломжтой боловч халуун ундаа уух дуртай хэвээр байна. Кофеингүй цай, кофеингүй кофе зэргийг онлайнаар авах боломжтой. Жимс, нимбэгтэй цай халуун ус нь таныг хангалттай шингэн авахад тустай.

7. Архи

Согтууруулах ундаа нь гэдэс дүүрэх шалтгаан болдог. Шар айраг, оргилуун дарс гэх мэт карбонатлаг хийтэй бол ихээр нөлөөлнө.  Тэд мөн зүрхний шархыг улам дордуулж болзошгүй юм.

Хэрэв та уудаг архиныхаа хэмжээг багасгавал эрүүл мэндэд маш их ашиг тустай. Согтууруулах ундаа хэрэглэдэг хүмүүсундаа, ус уух нь архины хэрэглээг бууруулах арга юм.

8. Хүнсний харшил нь ходоодны өвчин үүсгэдэг

Хүмүүс зарим хүнсэнд харшилтай байж болно. Эдгээр нь ходоодыг цочроож, идсэний дараа өвдөлт үүсгэдэг. Нийтлэг зүйлд цавуулаг, улаан буудай, лактоз орно.

Хүмүүс харшилтай байж магадгүй гэж бодож байвал идсэн хоолныхоо талаар өдрийн тэмдэглэл хөтлөөрэй.Өдрийн тэмдэглэл хөтлөх нь асуудал үүсгэж буй хоолыг тодорхойлоход тусална.

9. Хэт их идэх

Ходоодоо байнга дүүргэж байх нь эрүүл мэндэд ашиггүй. Хоол идсэний дараа тав тухгүй байх нь хэт их идэж байгаагийн шинж тэмдэг байж болох юм.

Та эрүүл мэндийн хүрээлэн, эмчээс порцын хэмжээг тодорхойлох зааврыг олж авах боломжтой.

Эрүүл мэндийн байдал

Энд бид хоол идсэний дараа гэдэс өвдөхөд хүргэж болзошгүй эрүүл мэндийн зарим эмгэгийн талаар бичлээ.

10. Ходоодны үрэвсэл

Ходоодны үрэвсэл нь ходоодны салст бүрхэвчийн эмгэгийг үүсгэдэг. Энэ нь ходоод өвдөх, бөөлжих, хоол боловсруулах чадваргүй болоход хүргэдэг.

Хөнгөн гастритыг гэртээ эм, хоолны дэглэмийн өөрчлөлтөөр эмчилж болно. Хүчиллэг хоол хүнсийг хасах, бага хоол идэх нь тус болно.

11. Гэдэсний үрэвсэлт өвчин /IBD/

IBD нь гэдэс дотрыг үрэвсэхэд хүргэдэг. IBD нь янз бүрийн шинж тэмдгүүдэд хүргэдэг бөгөөд нэг нь ходоодны өвдөлт юм.

IBD нь удаан хугацааны эмгэг бөгөөд эмээр эмчлэх, амьдралын хэв маягийг өөрчлөх шаардлагатай байдаг.

12. Ходоодны шарх

Энэ нь ходоодны салст бүрхэвчинд үүсдэг шарх юм. Ходоодны шарх нь шатаж буй мэт өвдөлтийг үүсгэх болно.

Ходоодны шархлаа ихэвчлэн халдварын улмаас үүсдэг. Эдгээр нь аспириныг удаан хугацаагаар уусан эмийн үр дагавар байж болно. Эмчилгээ нь хүчил дарангуйлах эм, антибиотик ба эмгүйгээр хийгддэг.

13. Цочромтгой гэдэсний хам шинж (IBS)

IBS бол хоол боловсруулах системд нөлөөлдөг эмгэг юм. Энэ нь өтгөн хатах, гүйлгэхээс гадна гэдэс базлах, гэдэс дүүрэх шалтгаан болдог.

Шинж тэмдэг нь хэдэн өдөр, долоо хоног, сараар үргэлжилж болох бөгөөд хоол идсэний дараа тэр болгон тохиолддоггүй.

Хэдийгээр эмчлэх арга байхгүй ч амьдралын хэв маягийг өөрчлөх нь үүнд туслах болно. Үүнд:

  • удаан идэх
  • өөх тос, боловсруулсан хоол хүнснээс зайлсхийх
  • их дасгал хийх
  • согтууруулах ундаа, чихэрлэг ундааг хасах
  • тогтмол цагт хоол идэх, хоолоо алгасахгүй байх

14. Цөсний чулуу

Цөсний чулуу нь цөсний хүүдийд үүсдэг хатуу зүйл юм. Хэрэв тэд цөсний сувгийг хаавал огцом, гэнэтийн өвдөлт үүсгэдэг.

Эмчилгээ нь өвчний хүнд байдлаас хамаарч эм эсвэл мэс заслын аргаар хийгддэг.

15. Шарх

Шархыг анагаах ухаанд ходоод-улаан хоолойн сөргөө (GER) гэж нэрлэдэг. Үүнийг хүчиллэг рефлюкс гэж нэрлэж болно.

GER нь хоол хүнснээс гарч буй хүчлээс үүсдэг. Энэ нь цээж, хоолойд түлэгдэх мэдрэмж төрүүлдэг. Согтууруулах ундаа, халуун ногоотой хоолыг хасах, шаардлагатай бол жингээ хасах нь үүнийг дарахад тусалдаг.

16. Бамбай булчирхайн хэт идэвхжил

Бамбай булчирхай нь бие махбод хэрхэн ажиллахыг хэлж өгдөг даавар үүсгэдэг. Бамбай булчирхайн хэт идэвхжил нь ясны булчин, зүрхэнд нөлөөлж болзошгүй эрүүл мэндийн асуудал үүсгэдэг.

Бамбай булчирхайн хэт идэвхжлийн нэг шинж тэмдэг бол ходоод, суулгалт юм. Бусад шинж тэмдгүүд нь нойргүйдэл, турах, зүрхний цохилт хурдан болох зэрэг юм.

17. Целиакийн өвчин

Celiac өвчин бол хоол боловсруулах тогтолцооны эмгэг юм. Энэ нь хөх тариа, арвай, улаан буудайнд агуулагдах цавуулаг харшлын улмаас үүсдэг.

Ходоод өвдөх, өтгөн хатах, гүйлгэх, гэдэс дүүрэх зэрэг шинж тэмдгүүд илэрдэг. Цавуулагыг хоолны дэглэмээс хасах нь өвчний үр нөлөөг зогсоож чадна.

Бусад шалтгаанууд

Эцэст нь хэлэхэд, хоол идсэний дараа гэдэс өвдөх нь амьдралын хэв маяг, эрүүл мэндийн хэд хэдэн шалтгаантай холбоотой.

18. Стресс

Стрессээс болж булчин чангарч улмаар ходоодонд өвдөлт, таагүй байдал үүсгэдэг.

Хоол идэхээсээ өмнө удаан, гүнзгий амьсгалах нь булчинг сулруулдаг. Удаан, тайван идэх нь ходоод өвдөхөөс зайлсхийхэд тусална.

19. Илүүдэл жин

Илүүдэл жин нь зүрхний өвчин,  ходоодны шарх гэх мэт өвчинд нэрвэгдэх магадлалыг нэмнэ.  Хувь хүн илүүдэл жингээ хасвал хоол идсэний дараа гэдэс нь өвдөхөөс сэргийлж чадна.

20. Өтгөн хаталт

Гэдэс өвдөх, гэдэс дүүрэх нь өтгөн хаталтын нийтлэг шинж тэмдэг юм.

Хүмүүс өтгөн хаталтыг бууруулах эд эсийн агууламж өндөртэй хоол хүнс хэрэглэж, их хэмжээний шингэн уух замаар эмчлэх боломжтой.

21. Цусны даралт бууруулах эм

Цусны даралтыг эмчлэхэд хэрэглэдэг эм нь гаж нөлөө үүсгэдэг. Эдгээрт өтгөн хатах, заримдаа ходоод өвдөх зэрэг орно.

Хэрэв та эмийн гаж нөлөөг мэдэрч байвал өөр аргын талаар эмчтэйгээ ярилцаж болно.

Эх сурвалж: medicalnewstoday

error: Content is protected !!