No menu items!
HomeОнцлохДархлаа сайжруулдаг 15 хүнс

Дархлаа сайжруулдаг 15 хүнс

-

Дархлааг сайжруулах

Бие махбоддоо тодорхой хоол хүнсээр тэжээж байх нь дархлаагаа тогтвортой байлгахад тусалдаг.Хэрэв та ханиад, томуу, бусад халдвараас урьдчилан сэргийлэх арга замыг хайж байгаа бол дархлааны системийг сайжруулах эдгээр 15 хүнсийг хэрэглээрэй.

1. Цитрус жимс

Ихэнх хүмүүс ханиад хүрсний дараа шууд С витаминтай зүйлс хэрэглэдэг. Энэ нь таны дархлааг сайжруулахад тусалдаг учраас тэр юм.

Витамин С нь халдвартай тэмцэхэд чухал үүрэг гүйцэтгэдэг цусны цагаан эсийн нийлэгжилтийг нэмэгдүүлдэг. Бараг бүх цитрус жимснүүдэд С аминдэм ихээр агуулагддаг.

Цитрус жимс:

  • бэрсүүт жүрж
  • жүрж
  • клементинууд
  • мандарин
  • нимбэг

Таны бие махбод үүнийг үйлдвэрлэдэггүй мөн хадгалдаггүй тул эрүүл мэндэд тань өдөр бүр шаардлагатай байдаг. Ихэнх насанд хүрэгчдэд санал болгож буй хоногийн хэмжээ нь:

  • Эмэгтэйчүүдэд 75 мг
  • Эрэгтэйчүүдэд 90 мг

Хэрэв та нэмэлт тэжээл сонговол өдөрт 2000 миллиграмм (мг) -аас их хэмжээгээр уухаас зайлсхий.

2. Улаан чинжүү

Та цитрус жимс жимсгэнэ, хүнсний ногооны дотроос хамгийн их С аминдэмтэйг нь хайж байна уу? Улаан чинжүү нь жүржээс 45 дахин их витамин С агуулдаг. Мөн бета каротины баялаг эх үүсвэр юм.

Витамин С нь дархлааг сайжруулахаас гадна арьсыг эрүүл байлгахад тусалдаг. Таны бие махбодыг А аминдэм болгон хувиргадаг бета каротин нь нүд, арьсны эрүүл мэндэд тустай.  

3. Брокколи

Брокколи нь амин дэм, эрдэс бодисоор маш баялаг. Брокколи нь А, С, Е витаминууд, эслэг болон бусад олон төрлийн антиоксидантуудын агууламжтай.

Түүний эрдэсийг хэвээр хадгалахын тулд удаан чанахгүй байх хэрэгтэй. Уураар жигнэх нь хоол хүнсний тэжээллэг бодисыг хадгалах хамгийн сайн арга юм.

4. Сармис

Сармис дэлхийн бараг бүх хоолонд ордог орц. Энэ нь таны эрүүл мэндэд зайлшгүй шаардлагатай зүйл юм.

Эртний соёл иргэншилд үүнийг халдвартай тэмцэхэд үнэ цэнэтэй болохыг хүлээн зөвшөөрсөн байдаг. Сармис нь судасны хатууралтыг удаашруулдаг бөгөөд цусны даралтыг бууруулахад тусалдаг.

Сармисын дархлааг сайжруулах шинж чанар нь аллицин зэрэг хүхрийн агууламжтай нэгдлүүдээс шалтгаалдаг.

5. Цагаан гаа

Цагаан гаа нь үрэвслийг бууруулж, хоолой өвдөх, үрэвсэлт өвчнийг багасгахад тусалдаг. Цагаан гаа нь дотор муухайрсан үед тус болно.

Цагаан гаа нь капсайцины “хамаатан” болох гингерол хэлбэрээр бага зэргийн дулаан агуулдаг.

Цагаан гаа нь архаг өвдөлтийг бууруулж, холестерин багасгах үйлчилгээтэй.

6. Бууцай

Бууцай нь зөвхөн С аминдэмээр баялаг гэдгээс гадна олон тооны антиоксидант, бета каротин агуулдаг тул дархлааны системийн халдвартай тэмцэх чадварыг нэмэгдүүлдэг.

Брокколитай адил бууцайг аль болох бага хэмжээгээр чанаж, тэжээллэг чанараа хадгалахад нь тусал. Гэсэн хэдий ч хөнгөн хооллолт нь А аминдэмийг шингээхэд хялбар болгож, бусад тэжээлийг антиокриент болох оксалик хүчилээс ялгаруулдаг.

7. Тараг

Тараг худалдан авахдаа “амьд ба идэвхтэй” гэсэн өгүүлбэр орсныг нь хайж олоорой. Эдгээр нь дархлааг сайжруулж, өвчинтэй тэмцэхэд тусалдаг.

Амтлаг, элсэн чихэртэйгээс илүү энгийн тараг авахыг хичээ. Та оронд нь энгийн тарагыг  эрүүл жимс, зөгийн балаар баяжуулж болно.

Тараг нь Д аминдэмийн гайхалтай эх үүсвэр болж чаддаг. Д аминдэм нь дархлааг зохицуулахад тусалдаг бөгөөд бидний бие махбодыг өвчний эсрэг байгалийн хамгаалалтыг нэмэгдүүлдэг гэж үздэг.

8. Бүйлс

Ханиаднаас урьдчилан сэргийлэх, түүнтэй тэмцэх тухайд Е витамин нь С витамин дараа орно. Энэ хүчтэй антиоксидант нь дархлааны тогтолцоог эрүүл байлгах түлхүүр юм. Энэ бол өөхөнд уусдаг витамин. Бүйлс нь амин дэмээр баялаг бөгөөд эрүүл өөх тос агуулдаг.

Насанд хүрэгчид өдөр бүр ердөө 15 мг Е аминдэмийн хэрэгцээтэй байдаг.

9. Наранцэцгийн үр

Наранцэцгийн үр нь фосфор, магни, В-6, Е витамин зэрэг шим тэжээлээр дүүрэн байдаг.

Е витамин нь дархлааны системийн үйл ажиллагааг зохицуулах, хадгалахад чухал үүрэгтэй. Е витамин их хэмжээгээр агуулагддаг бусад хоолонд авокадо, хар навчит ногоон орно.

Наранцэцгийн үр нь селений агууламж маш өндөр байдаг. Зөвхөн 1 унцад насанд хүрэгчдийн өдөр тутмын хэрэгцээт селенийн бараг тэн хагас нь байдаг.

10. Турмерик

Туркумд өвөрмөц өнгө өгдөг куркумины өндөр концентраци нь дасгалын нөлөөгөөр булчингийн гэмтлийг бууруулахад тусалдаг болохыг харуулж байна. Куркумин нь дархлааг сайжруулах (амьтны судалгааны үр дүнд үндэслэн) ба вирусын эсрэг хамгаалалт юм.

11. Ногоон цай

Ногоон болон хар цайны аль аль нь антиоксидант төрлийн флавоноидуудаарбаялаг. Ногоон цайнд өөр нэг хүчтэй антиоксидант болох эпигаллокатечин галлате (EGCG) агуулагдсан байдаг.

Судалгааны явцад EGCG нь дархлааны үйл ажиллагааг сайжруулдаг болох нь батлагдсан. Хар цай исгэх процесс нь EGCG-ийг их хэмжээгээр устгадаг. Ногоон цай нь L-theanine амин хүчлийн сайн эх үүсвэр юм. L-теанин нь таны Т эсүүд дэх үр хөврөлөөс хамгаалах нэгдлүүдийг бий болгоход туслах болно.

12. Папайя

Папаяа бол С аминдэмээр баялаг өөр нэг жимс юм. Папайяа нь үрэвслийн эсрэг үйлчилгээтэй папаин хэмээх хоол боловсруулах ферменттэй байдаг.

Папаяа нь хангалттай хэмжээний кали, магни, фолат агуулдаг бөгөөд эдгээр нь таны эрүүл мэндэд тустай.

13. Киви

Папайагийн нэгэн адил киви нь байгалиас заяасан чухал тэжээллэг бодис, үүнд фолат, кали, К аминдэм, С витамин орно.

Витамин С нь халдвартай тэмцэхийн тулд цусны цагаан эсийг нэмэгдүүлдэг бол кивигийн бусад тэжээллэг чанарууд нь таны биеийн бусад хэсгийг хэвийн ажиллуулдаг.

14. Тахианы мах

Шөл нь үрэвслийг бууруулж, ханиадны шинж тэмдгийг сайжруулдаг.

Тахиа, цацагт хяруул зэрэг шувууны мах нь В-6 амин дэм ихээр агуулагддаг. Цацагт хяруул, тахианы маханд ойролцоогоор 3 унц, таны өдөр тутамд санал болгож буй B-6-ийн бараг гуравны нэгийг агуулдаг.

Витамин В-6 нь бие махбодод тохиолддог олон химийн урвалын чухал үүрэг гүйцэтгэгч юм. Энэ нь шинэ, эрүүл цусны улаан эсийг бий болгоход чухал үүрэг гүйцэтгэдэг.

15. Хясаа

Дархлаажуулалтыг сайжруулахыг хичээдэг хүмүүсийн хувьд хясаа нь санаанд ордог зүйл биш. Гэсэн хэдий ч хясаа нь цайраар дүүрэн байдаг.

Цайр нь бусад олон төрлийн амин дэм, эрдэс бодисууд шиг тийм ч их анхаарал татах эд биш. Гэхдээ дархлааны эсүүд зориулалтын дагуу ажиллахын тулд бидний бие махбодид  цайр шаардлагатай.

Цайр ихтэй хясааны төрөл зүйлд дараах зүйлс орно.

  • хясаа
  • хавч
  • дун

Өдөр тутам санал болгож буй цайрын хэмжээ:

Насанд хүрсэн эрэгтэйчүүдэд 11 мг

Ихэнх насанд хүрсэн эмэгтэйчүүдэд 8 мг

Хэт их цайр нь дархлааны системийн үйл ажиллагааг саатуулдаг тул тохируулан хэрэглээрэй.

Эх сурвалж: healthline

Г.Жаргал
Г.Жаргал
Zaag.mn сайтын редактор

шинэ мэдээ

ХОМ: Үндэсний эвслийн жагсаалтыг тэргүүлэгч Н.Номтойбаяр ₮1.5 тэрбумын барилга байгууламжтай

Нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийн хураангуйг АТГ-аас өнөөдөр танилцуулав. УИХ-ын 2024 оны ээлжит сонгуульд хоёр эвсэл байгаагийн нэг нь Үндэсний эвсэл юм. Тус эвслийн жагсаалтаар нэр...

ХОМ: Х.Баттулга 267 сая төгрөгийн орлоготой

УИХ-ын 2024 оны ээлжит сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийн хураангуйг АТГ-аас танилцуулав. Ерөнхийлөгч асан Х.Баттулга 2024 оны УИХ-ын сонгуулийн 4-р тойрогт нэр дэвшиж буй....

ХОМ: Ерөнхий сайд Л.Оюун-Эрдэнийн жилийн орлого 244 сая төгрөг

АТГ-аас УИХ-ын сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийг олон нийтэд нээллтэй тавьжээ. Монгол Улсын Ерөнхий сайд, МАН-ын дарга Л.Оюун-Эрдэнэ УИХ-д гурав дахь удаагаа нэр дэвшиж...

ХОМ: Хөрөнгийн хэмжээгээр эхний аравт бичигдэж буй нэр дэвшигчид

Хуулийн дагуу УИХ-ын сонгуульд нэр дэвшигчид хөрөнгө орлогоо АТГ-т мэдүүлдэг. Тус газраас УИХ-ын 2024 оны сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогыг нийтэд ил болгожээ.Үүнээс хөрөнгийн хэмжээгээр...

трэнд