No menu items!
HomeХоол, шим тэжээлТархины хөгжилд тустай 15 жүүс ба ундаа

Тархины хөгжилд тустай 15 жүүс ба ундаа

-

Олон хүмүүс анхаарлаа төвлөрүүлэх, ой санамж, бүтээмжийг нэмэгдүүлэх энгийн аргуудыг хайж байдаг. Тиймээс ноотропик буюу “ухаалаг эм”-ийг түгээмэл  хэрэглэж байна.

Ноотропик бол тархины үйл ажиллагааг сайжруулж болох байгалийн буюу синтетик нэгдэл юм. Хүмүүс маш их ноотропик нэмэлт тэжээл авах боломжтой ч зарим ундаа нь байгалийн ноотропик нэгдлүүдийг агуулдаг.

Үүнээс гадна бусад ундаа нь тархины үйл ажиллагааг дэмжих антиоксидант эсвэл пробиотик гэх мэт найрлагатай байдаг. Тархины эрүүл мэндийг сайжруулах 15 жүүс, ундааны жорыг эндээс үзнэ үү.

1. Кофе

Кофе бол хамгийн өргөн хэрэглэгддэг ноотроп ундаа юм. Тархинд үзүүлэх ашиг тусын ихэнх хэсэг нь кофейноос гаралтай боловч антиоксидант хлорогенийн хүчил гэх мэт бусад нэгдлүүдийг агуулдаг.

Нэг судалгаанд кофеин нь фокус, сэрэмжтэй байдал, хариу урвалын хугацаа, ой санамжийг 40-300 мг тунгаар сайжруулж болохыг тэмдэглэсэн бөгөөд энэ нь ойролцоогоор 0.5-3 аяга (120-720 мл) кофетай тэнцэнэ.

Кофе нь Альцгеймерийн өвчнөөс хамгаалдаг. Долоо хоногийн турш хулганад туршилт хийсний үндсэн дээр, өдөр бүр 5 аяга (1.2 литр) кофе буюу 500 мг орчим кофеинтэй тэнцэх тун нь Альцгеймерээс урьдчилан сэргийлэхэд тустай гэж үзжээ.

Гэсэн хэдий ч хүн дээр хийсэн ​​судалгаа шаардлагатай байна.

Хүн өдөрт кофеиныг 400 мг хүртэл авах буюу 4 аяга (945 мл) кофе уух нь аюулгүй байдаг гэдгийг санаарай.

2. Ногоон цай

Ногоон цайны кофейны хэмжээ кофеныхоос хамаагүй бага байдаг.  Мөн энэ нь ноотропик хоёр нэгдэл болох l-theanine ба epigallocatechin gallate (EGCG) агуулсан байдаг.

Судалгаанаас харахад л-теанин нь тайвшралыг өдөөж болохоос гадна л-теаниныг кофейнтэй хослуулснаар анхаарлыг сайжруулдаг байна. Хүн дээр хийсэн 21 судалгааг судалж үзэхэд ногоон цай нь бүхэлдээ анхаарал, ой санамжийг дэмжиж чаддаг болохыг тогтоожээ.

Нэмж дурдахад, EGCG нь цусаар дамжин тархинд нэвтэрч чаддаг бөгөөд энэ нь таны тархинд сайнаар нөлөөлж, мэдрэлийн эсийн өвчинтэй тэмцэж чадна гэсэн үг юм. Гэсэн хэдий ч илүү их судалгаа хийх шаардлагатай байна.

3. Комбуча

Комбуча бол ихэвчлэн ногоон эсвэл хар цайгаар хийсэн исгэлэн ундаа бөгөөд жимс, ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүн юм. Үүний гол ач холбогдол нь пробиотик хэмээх ашигтай бактериудыг таны гэдсэнд нэвтрүүлэхэд оршино.

Онолын хувьд гэдэсний эрүүл мэндийн байдал сайн байх нь тэнхлэгээр дамжин, тархины үйл ажиллагааг сайжруулж өгдөг гэж үздэг. Гэсэн хэдий ч нэгэн судалгаагаар тархины үйл ажиллагааг сайжруулахын тулд kombucha уухыг зөвлөжээ.

4. Жүржийн жүүс

Улбар шар өнгийн шүүс нь С аминдэмээр баялаг бөгөөд 1 аяга (240 мл) өдөр тутмын (DV)-ийн 93% -ийг хангадаг. Сонирхолтой нь энэхүү витамин нь мэдрэлд хамгаалалтын үр өгөөжийг өгдөг байна.

Нийт 50 судалгааг үзэхэд цусан дахь С аминдэмийн хэмжээ өндөр хүмүүсийн анхаарал, ой тогтоолт нь  хэрэглээний түвшин доогуур хүмүүсийнхээс илүү байгааг тогтоожээ.

Гэсэн хэдий ч элсэн чихэр агуулсан жүржийн жүүсийн сөрөг тал нь түүний ашиг тусаас илүү байж болох юм. Шүүс нь жимснээсээ илчлэг ихтэй бөгөөд элсэн чихэр их хэмжээгээр хэрэглэвэл таргалалт, чихрийн шижингийн 2 хэлбэр, зүрхний өвчин үүсгэх эрсдэлтэй байдаг.

Энэ витаминыг авах илүү сайн арга бол жүрж идэх явдал юм. Бүх жимс нь илчлэг, элсэн чихрийн агууламж багатай, эслэгийн хувьд жүржийн жүүсээс өндөр байдаг. Мөн витамин С-ийн DV-ийн 77% -ийг хангаж өгдөг байна.

5. Нэрсний шүүс

Нэрс нь полифенолын ургамлын нэгдлээр баялаг тул тархийг сайжруулах үйлчилгээтэй.

400 орчим хүнд хийсэн өндөр чанарын судалгааг авч үзэхэд харьцангүй үр дүн гарсан байна. Нэрс нь хамгийн хүчтэй эерэг нөлөөг богино хугацаанд үзүүлж ой санамжийг сайжруулахад хамаатай байсан. Гэхдээ зарим судалгаагаар нэрс хэрэглэснээр тархинд эерэг нөлөө гараагүй гэж мэдээлжээ.

6. Ногоон жүүс ба смүүти

Ногоон жүүсийг дараах орцыг ашиглан хийгээрэй.

Орц:

бууцай гэх мэт навчит ногоонууд

Өргөст хэмх

ногоон алим

Лимонграссгэх мэт шинэ ургамал

Ногоон смүүтид авокадо, тараг, уургийн нунтаг, банана, цөцгий зэрэг нь тэжээллэг чанарыг нэмж өгдөг.

Ногоон жүүс эсвэл смүүтигийн тархийг сайжруулах чадвар нь орц найрлагаас ихээхэн хамаардаг.Эдгээр ундаа нь ихэвчлэн С аминдэм болон бусад ашигтай антиоксидантуудаар баялаг байдаг.

Энгийн ногоон жүүсний жор

3-4 порц

Найрлага:

1 багц селөдерей

2 дунд зэргийн өргөст хэмх

1 атга нимбэгний өвс

шинэ бууцай

2 жижиг ногоон алим

2 лайм

Алхам

Бүх бүтээгдэхүүнийг сайтар угааж, дараа нь жүүс шахагчиндаа хийн, хангалттай бутлаарай

7. Турмерик латте

Заримдаа “алтан сүү” гэж нэрлэгддэг турмерик нь шар өнгийн, халуун ногоотой турмерик агуулсан халуун, өтгөн ундаа юм.

Турмерик нь антиоксидант куркумин агуулдаг тул таны бие махбод тархинд  нейротрофик хүчин зүйл (BDNF) нийлэгжилтийг нэмэгдүүлдэг.  

BDNF бага байх нь сэтгэцийн хомсдол, мэдрэлийн эмгэг үүсэхтэй холбоотой байдаг.

Турмерик латте хийх жор

2 порц

Найрлага:

2 аяга (475 мл) сүү

1.5 цайны халбага (5 грамм) нунтагласан турмерик

зөгийн бал эсвэл стевиа гэх мэт нэмэлт амттан

шанцай

Бага дулаанаар, сүүгээ аажмаар халаана.Турмерикийг нэмээд гал дээрээс ав. Хэрэв хүсвэл чихэрлэг зүйл эсвэл тос нэмнэ.

8. Адаптоген латте

Турмерик латте шиг адаптоген латте нь өвөрмөц орц найрлагатай халуун, амттай ундаа юм. Адаптоген гэдэг нь таны стрессыг багасгахад тусалж, тархины үйл ажиллагааг сайжруулж, ядаргаа багасгах үйлчилгээтэй ургамал юм.

9. Хүрэн манжингийн шүүс

Хүрэн манжин нь байгалийн гаралтай нитратаар баялаг, гүн улаан үндэслэг ургамал бөгөөд азотын оксидын урьдач бодис юм. Таны биеийг эсийн хүчилтөрөгчөөр хангах, цусны урсгалыг сайжруулахад тусалдаг.

Хэдийгээр олон хүмүүс хүрэн манжингийн шүүсийг дасгалынхаа өмнө уудаг боловч манжингийн шүүс нь тархинд ямар нэгэн ашиг тусаа өгдөг эсэх нь тодорхойгүй байна.

Гэсэн хэдий ч азотын оксид нь таны тархи, сурах чадвар, өндөр түвшний шийдвэр гаргахад үүрэг гүйцэтгэдэг. Хүрэн манжингийн шүүс нь азотын оксидын үйлдвэрлэлийг нэмэгдүүлэх замаар эдгээр үр нөлөөнд хүргэдэг.

10-14. Ургамлын гаралтай цай

Зарим ургамлын гаралтай цай нь тархийг идэвхжүүлдэг. Үүнд:

Sage. Энэ өвс нь оюун санаанд нөлөөлөх ашиг тустайн зэрэгцээ ой санамж, сэтгэлийн хөдөлгөөнийг дэмжиж чаддаг.

Gingko biloba. 2600 гаруй хүний ​​дунд хийсэн судалгааг харахад энэ ургамал нь Альцгеймер өвчний шинж тэмдгийг бууруулж, танин мэдэхүйд нөлөөлдөг болохыг тогтоожээ.

Ашваганда. Энэхүү алдартай ноотропик ургамал нь Альцгеймер шиг мэдрэлийн эмгэгээс хамгаалдаг.

Хүн орхоодой. Зарим баримтаар хүн орхоодойг мэдрэлийн хамгаалалтын шинж чанар, тархины үйл ажиллагааг дэмжих зорилгоор ашиглаж болохыг тодорхойлжээ.

15. Кефир

Кефир нь комбуча шиг пробиотикоор баялаг исгэсэн ундаа юм. Энэ нь таны гэдсэн дэх эрүүл бактерийн өсөлтийг дэмжих замаар тархины үйл ажиллагаанд нөлөөлнө.  Эсвэл пробиотик агуулсан уудаг тараг сонгоорой.

Эх сурвалж: healthline

Г.Жаргал
Г.Жаргал
Zaag.mn сайтын редактор

шинэ мэдээ

ХОМ: Үндэсний эвслийн жагсаалтыг тэргүүлэгч Н.Номтойбаяр ₮1.5 тэрбумын барилга байгууламжтай

Нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийн хураангуйг АТГ-аас өнөөдөр танилцуулав. УИХ-ын 2024 оны ээлжит сонгуульд хоёр эвсэл байгаагийн нэг нь Үндэсний эвсэл юм. Тус эвслийн жагсаалтаар нэр...

ХОМ: Х.Баттулга 267 сая төгрөгийн орлоготой

УИХ-ын 2024 оны ээлжит сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийн хураангуйг АТГ-аас танилцуулав. Ерөнхийлөгч асан Х.Баттулга 2024 оны УИХ-ын сонгуулийн 4-р тойрогт нэр дэвшиж буй....

ХОМ: Ерөнхий сайд Л.Оюун-Эрдэнийн жилийн орлого 244 сая төгрөг

АТГ-аас УИХ-ын сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийг олон нийтэд нээллтэй тавьжээ. Монгол Улсын Ерөнхий сайд, МАН-ын дарга Л.Оюун-Эрдэнэ УИХ-д гурав дахь удаагаа нэр дэвшиж...

ХОМ: Хөрөнгийн хэмжээгээр эхний аравт бичигдэж буй нэр дэвшигчид

Хуулийн дагуу УИХ-ын сонгуульд нэр дэвшигчид хөрөнгө орлогоо АТГ-т мэдүүлдэг. Тус газраас УИХ-ын 2024 оны сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогыг нийтэд ил болгожээ.Үүнээс хөрөнгийн хэмжээгээр...

трэнд