Бидний идэж буй хоол хүнс, хооллох цагаас шалтгаалан эрүүл мэндэд тодорхой өөрчлөлт гардаг талаарх судалгаа их байдаг.
Өдөр биш оройн цагаар их хоол идэх нь илчлэг ихтэй, тэжээллэг чанар багатай хоол хүнс хэрэглэхтэй холбоотой болохыг 2020 оны Европ ба Олон улсын таргалалтын конгресст танилцуулсан шинэ судалгаагаар танилцуулжээ.
Умард Ирландын Ульстерийн их сургуулийн судлаачид 2012-2017 онуудад Их Британийн 1200 насанд хүрэгчдийн дунд судалгаа явуулсан бөгөөд судалгааны дүнг нарийвчлан тогтоосон.
Судалгаанд хамрагдсан хүмүүсийн ихэнх нь 18.00 цагаас хойш өдөрт авах нийт илчлэгийнхээ 40 орчим хувийг авдаг болохыг тогтоожээ.
Оройн цагаар хооллож өдөрт авах нийт илчлэгийнхээ бараг тал хувийг авсан хүмүүс өдрийн турш илүү их илчлэг авдаг бөгөөд чанаргүй, шим тэжээл багатай, өөх тос ихтэй хоол хүнс ихээр хэрэглэх магадлалтай байв.
Сонирхолтой нь оройн цагаар их иддэг хүмүүсийн нүүрс ус, сахарын хэрэглээ нь бага байдаг.
Ульстерийн их сургуулийн доктор, судлаач Жудит Бэрд “Хоол идэх цаг хугацаа нь бодисын солилцоо, физиологийн үйл ажиллагаанд нөлөөлдөг. Тогтмол бус цагт хооллох хэв маяг, тухайлбал, шөнө орой их идэх нь таргалах эрсдлийг нэмэгдүүлдэг. Илчлэг нь хүний биед өөх тос болон хуримтлагдсанаар жингийн илүүдэлд хүргэдэг. Хүмүүс хооллох цаг хугацаа нь хоол хүнсний сонголт, хоолны дэглэмийн ерөнхий чанарт хэрхэн нөлөөлдөг талаар мэдээлэл багатай байдаг” гэжээ.
Орой аажуу хооллох нь зөвхөн бэлхүүсний тойрогт нөлөөлөөд зогсохгүй тархины эрүүл мэндэд хортой нөлөө үзүүлдэг байна. Тогтмол бус цагт хооллох нь циркадын системд нөлөөлдөг бөгөөд энэ нь тархины сурах, төвлөрөх, цээжлэх чадварт нөлөөлдөг байна.