LOADING

Type to search

Эрүүл мэнд

Дархлааг дэмжих эрүүл амьдралын 8 дадал

Share

Дархлааны систем нь бие махбодийг бактери, вирус, мөөгөнцөр, хорт бодис гэх мэт гадны биетийн халдвараас хамгаалахад тусалдаг эс, эд, эрхтний сүлжээ юм. Энэ бол өндөр дасан зохицох чадвартай, нарийн төвөгтэй биологийн систем бөгөөд бүх хэсгүүдийн тэнцвэрийг зөв ажиллуулахыг шаарддаг. Дархлааг сайжруулах ид шидийн бэлдмэл гэж үгүй. Харин эрүүл амьдралын хэв маяг, эрүүл хооллолт нь дархлааны системийг дэмждэг.
Дархлааг дэмжих өдөр тутмын зөв дадлууд:

Жимс, хүнсний ногоог илүү түлхүү хэрэглэх

Дархлаа сайжруулах антиоксидант, амин дэм, эрдэс бодисыг хангалттай хэмжээгээр авч байгаа эсэхээ баталгаажуулах хялбар арга бол “солонго идэх” юм гэж Лиза Баллехр эмч хэлжээ.
Үүнд “улаан алим, төмс, интоор эсвэл усан үзэм, амтат төмс, хулуу, манго, мандарин, ногоон киви, брокколи, чидун жимс, усан үзэм, шар алим, лийр, банана, хан боргоцой, нэрс, байцай, наргил модны самар” зэрэг орно.
“Өдөр бүр илүү олон төрлийн жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо хэрэглэх нь бие махбодийн дархлааг нэмэгдүүлэхэд ашигладаг өргөн хүрээний шим тэжээлийг бий болгодог” хэмээв.

Хангалттай унтаж амрах

 Амарч байх хугацаандаа бие махбодь нэлээд завгүй байдаг. Энэ хугацаанд өөрийгөө сэргээж, хорт бодис ялгаруулдаг тул шинэ сэргэг мэдрэмж төрөх болно. Тогтмол бус цагт унтаж хэвшсэн хүмүүс  нойр дутуугаас болж эрүүл мэндийн ямар нэгэн асуудалд орох магадлалтай.

Уураг хангалттай хэмжээгээр идэж байгаа эсэхээ шалгах

Harvard Health Publishing-ийн мэдээлснээр өвдөхгүй байхын тулд  нэг кг жин тутамд доод тал нь 0.8 грамм уураг авч байх ёстой. Хүний биед агуулагдах уураг хангалтгүй байгаа нь вирус, бактерийн эсрэг өвчин үүсгэдэг өвчинтэй тэмцэх эсрэгбие илгээдэг тул дархлааны системийн чухал хэсэг болох T эсүүдэд хортой нөлөө үзүүлдэг. Уураг нь их хэмжээний цайр агуулдаг бөгөөд энэ нь халдвар хамгаалагч цагаан эсийн үйл ажиллагаанд туслах эрдэс бодис юм.

Пробиотик хоолыг үл тоомсорлож болохгүй

Пробиотикууд нь сонгино, сармис, гадил, аспарагус зэрэг хоолонд агуулагддаг. Эдгээр нь таны дархлааны системийн үйл ажиллагааны чухал үүрэг гүйцэтгэгч бөгөөд хоол боловсруулах системийн үйл ажиллагааг тэнцвэржүүлж байдаг. Пробиотикууд нь гэдсэн дэх ашигтай бактериудыг нэмэгдүүлэх замаар дархлааны системийн үйл ажиллагаанд тусалдаг.

Стрессийг удирдах

Стрессийн түвшинг дархлааны функцтэй холбосон олон тооны судалгаа байдаг. Бид стресст орсон үед дархлаа сулардаг. Учир нь стресст орсон үед бие махбодод адреналин, допамин, норэпинефрин, кортизол зэрэг дааврууд ялгардаг бөгөөд ингэснээр бие махбодид лимфоцит болох хорт вирус, бактерийн эсрэг үйлчилгээ үзүүлдэг цусны цагаан эсүүдийг дарангуйлдаг.

Хоол хүнсээр дамжуулан хангалттай хэмжээний витамин авах

Хоол тэжээл бол халдварын эсрэг тэмцэх бидний үндсэн хамгаалалт юм. Хамгийн чухал нь A, C, E, B6, D зэрэг витаминууд, цайр, төмөр, селен зэрэг эрдэс бодисууд юм. Эдгээр олон амин дэмүүд дархлааг бэхжүүлэхэд тусалдаг шалтгаан нь тэдгээр нь мөн антиоксидант юм. Эдгээр амин дэмээр баялаг хүнсэнд  лууван, амтат төмс, амтат чинжүү, гүзээлзгэнэ, бүйлс, авокадо, хясаа, туна загас, тахианы гуя, үхрийн мах зэрэгорно. Ихэнхдээ бие махбод нь амин дэм, эрдэс бодисыг хоол хүнснээс хамгийн сайн шингээдэг тул эрүүл, тэнцвэртэй хооллох нь чухал юм.

Хөдөлгөөн

Дасгал хөдөлгөөний идэвхитэй байх нь дархлааны системд төдийгүй эрүүл мэндэд тустай болох нь батлагдсан. 2019 оны судалгаагаар биеийн тамирын дасгал нь үрэвслийг бууруулах, дархлааны зохицуулалтыг сайжруулах зэрэг олон давуу талтай бөгөөд хөгшрөлтийн сөрөг үр дагаврыг удаашруулдаг гэсэн дүгнэлт гарсан. Судалгаагаар дунд зэргийн дасгал буюу  алхах, бүжиглэх, йог хийх зэрэг нь олон өвчний эрсдлийг бууруулдаг болохыг тогтоожээ.

 Тамхинаас татгалзах

“Тамхи татах нь бидний цусны урсгал дахь эсрэг биеийг устгаснаар халдвар авах эрсдлийг нэмэгдүүлдэг” гэж Баллехр эмч хэлэв. Улмаар тамхи татдаг хүмүүс томуу, COVID-19 зэрэг амьсгалын замын халдварт өртөмтгий болдог байна.

error: Content is protected !!