LOADING

Type to search

Хоол, шим тэжээл Эрүүл мэнд

Хамгийн хүчиллэг 6 хүнс – Та үүнээс татгалзах хэрэгтэй юу

Share

Шүлтлэг хоолны дэглэм нэмэгдэж, хүчилтөрөгчийн рефлюкс тархаж байгаа энэ үед олон хүмүүс хүчиллэг хоол хүнснээс татгалздаг.

Гэсэн хэдий ч хүчил үүсгэдэг хоол хүнс ба хүчиллэг рН бүхий  хүнснүүд хоорондоо ялгаатай байдаг. Хүчилтэй хоол хүнс нь таны биед хүчиллэг чанарыг бий болгодог. Харин рН багатай хоол хүнс нь үүний эсрэгээр байдаг.

Хэрэв энэ нь ойлгомжгүй санагдаж байвал санаа зовох хэрэггүй. Энэхүү нийтлэлд хүчил үүсгэдэг рН-тэй хоол хүнс хоорондын ялгаа, мөн зарим хүмүүс эдгээр хоолноос яагаад зайлсхийх болсон шалтгааныг тодорхойлсон болно.

Энд 6 хүчиллэг хоолыг тайлбарлав.

1-4. Хүчил үүсгэдэг хоол хүнс

Таны биед хүчиллэг бус орчин бий болгодог гэгддэг шүлтлэг хоолны дэглэмийн талаар та сонссон байх. Эдгээр хоолны дэглэмүүд нь ихэвчлэн шинжлэх ухаанд суурилдаггүй боловч хүчил үүсгэдэг хоол хүнсний хэрэглээгээ та багасгахыг хүсч магадгүй юм.

Таны бие бага зэргийн шүлтлэг буюу цусны үндсэн агууламжтай рН-ийн түвшний 7,4  орчмыг хатуу хянадаг. Энэ рН нь амьсгалах, шээх гэх мэт механизмуудаар хадгалагддаг гэсэн үг юм.

Гэсэн хэдий ч биеийн янз бүрийн хэсгүүдийн рН нь ихээхэн ялгаатай байдаг. Жишээлбэл, таны ходоод, идэж буй хоол хүнсийг задлахад маш хүчиллэг рН 1.35-3.5 байдаг. Цусны рН-ийг хатуу зохицуулдаг боловч таны биеийн рН-ийг тэнцвэржүүлэх хэрэгцээнээс хамаарч шээсний рН идэж байгаа зүйлээрээ өөрчлөгддөг.

Ялангуяа хоол хүнснээс хамаарч бөөрний хүчлийн ачаалал (PRAL) өөр өөр байдаг бөгөөд үүнийг шээсээр хүчил ялгаруулах эсвэл бөөрний  рН-ийг хадгалахын тулд түүнээс ялгарч байх ёстой хүчлийн ачааллаар хэмждэг.

Хоолны хүчил

Ерөнхийдөө хүчил их агуулдаг хоолонд мах, бяслаг, ундаа, боловсруулсан үр тариа орно. Үүний эсрэгээр, жимс жимсгэнэ, хүнсний ногоо нь хоолны хүчиллэг ачаалал багатай бөгөөд шүлтлэг үндсэн шинж чанартай байдаг.

Барууны хоолны дэглэм нь амьтны гаралтай уураг болон PRAL-ийн агууламж өндөртэй хүнсний ногоо ихтэй байдаг бол жимс, хүнсний ногоо багатай байдаг.

Нэг талаар хүчиллэг багатай хоол хүнс, тухайлбал хүнсний ногоо, жимс жимсгэнээр баялаг ургамлын гаралтай хоол хүнс нь бөөр, зүрхний эрүүл мэндийг сайжруулахад тусалдаг. Нөгөөтэйгүүр, хүчил ихтэй хоолны дэглэм нь эсрэг нөлөөтэй байж болно.

Үүнээс гадна хоолны өндөр хүчил нь цусан дахь сахарын хэмжээ, таргалалтын түвшин, үрэвслийн маркер С-реактив уураг (CRP) -ийн түвшин нэмэгдсэнтэй холбоотой байдаг. Энэ шалтгааны улмаас PRAL-тэй хоол хүнсийг хязгаарлаж, бага PRAL агуулсан хоол хүнс, ялангуяа хүнсний ногоо, жимс жимсгэнийг нэмэгдүүлэх нь зүйтэй юм.

Дараах зүйлс нь хүчил их хэмжээгээр агуулдаг хамгийн түгээмэл хүнсэнд тооцогддог.

1. Ундаа

Зөөлөн ундаанд фосфорын хүчил агуулагддаг бөгөөд энэ нь хүчлийн ачааллыг нэмэгдүүлэхэд томоохон хувь нэмэр оруулдаг. Илүүдэл фосфор, ялангуяа шингээлт сайтай фосфорын хүчил нь эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлдөг.

Үүнээс гадна содын хэрэглээ нь бөөрний асуудал, ясны эрдсийн нягтрал буурах, чихрийн шижинтэй холбоотой байдаг. Зарим талаар содын хүчиллэг ачаалалтай холбоотой байж болох юм.

2. Улаан мах болон бусад амьтны уураг

Улаан мах, боловсруулсан мах нь “барууны хоолны дэглэмд” хүчил үүсгэдэг хамгийн түгээмэл хоол хүнс гэж үздэг. Улаан маханд уураг, фосфор ихээр агуулагддаг тул хоолны хүчиллэг ачааллыг нэмэгдүүлдэг. Тахиа, өндөг зэрэг амьтдын бусад уургууд нь хоол тэжээлийн хүчил их хэмжээгээр нэмэгдэхэд нөлөөлдөг ажээ.

3. Боловсруулсан үр тариа

Хүчил нь нарийн боов, түргэн хоол, цагаан талх зэрэг цэвэршүүлсэн үр тарианы бүтээгдэхүүнд ихээр агуулагддаг. Жимс, хүнсний ногоо болон бусад шүлтлэг хоолоор цэвэршүүлсэн үр тариа орлуулах нь хоолны хүчиллэг ачааллыг бууруулахад тусалдаг.

4. Бяслаг, сүүн бүтээгдэхүүн

Бяслаг, сүү, зайрмаг нь фосфор ихтэй тул хоолны хүчиллэг ачааллыг ихэсгэдэг. Бяслаг, элсэн чихэргүй тараг гэх мэт сүүн бүтээгдэхүүн нь тэжээллэг чанартай боловч эдгээр бүтээгдэхүүнээр баялаг, ургамлын гаралтай хоол хүнс нь хоолны дэглэмийн хүчиллэг ачааллыг нэмэгдүүлэхэд нөлөөлдөг. Сүүн бүтээгдэхүүн нь хүчлийн агууламж бүхий амин хүчил, хлорид, фосфор зэрэг хүчил үүсгэж болзошгүй нэгдлүүдийн төвлөрсөн эх үүсвэр юм.

5-6. РН бүхий хүчиллэг хоол хүнс

Зарим хоолонд хүчиллэг PH байдаг ч таны биед хүчил үүсгэдэггүй.

Жишээлбэл, цитрус, улаан лооль нь хүчиллэг рН агуулдаг боловч PRAL-ийн хэмжээ бага байдаг.

Гэсэн хэдий ч зүрхний шарх, регургитациаар тодорхойлогддог ходоод-улаан хоолойн сөргөө өвчтэй хүмүүс эдгээр хоолноос татгалзах хэрэгтэй. GERD нь АНУ-ын хүн амын 20 орчим хувийг хамардаг бөгөөд хоол тэжээлийн өөрчлөлт, эм тариагаар эмчилдэг байна.

Зарим хоол хүнс, түүний дотор хүчиллэг рН агуулсан хоол хүнс нь GERD-ийн шинж тэмдгийг нэмэгдүүлдэг. Тиймээс ийм өвчтэй хүмүүс тэднээс зайлсхийх нь дээр.

Дараах хоолонд хүчиллэг рН байдаг

5. Цитрус жимс

Нимбэг, бэрсүүт жүрж, жүрж зэрэг цитрус жимс нь хүчиллэг рН агуулдаг тул GERD-ийн шинж тэмдгийг улам ихэсгэдэг.

Цитрус жимсийг рефлексоген гэж үздэг бөгөөд энэ нь рефлюкс үүсгэдэг буюу улам дордуулдаг гэсэн үг юм. Иймээс Үндэсний Эрүүл Мэндийн Хүрээлэн (NIH) ба Америкийн Гастроэнтерологийн Коллеж (ACG) нь GERD өвчтэй хүмүүст цитрусын жимснээс зайлсхийх эсвэл багасгахыг зөвлөж байна.

Гэсэн хэдий ч рефлюксийн шинж тэмдгийг улам хүндрүүлээгүй тохиолдолд цитрусын жимсийг хоолны дэглэмээс хасч болохгүй. Эдгээр хүнсэнд ашиг тустай бодис агуулагддаг бөгөөд эрүүл мэндэд үзүүлэх олон талын ашиг тустай.

6. Улаан лооль дээр суурилсан бүтээгдэхүүн

Улаан лоолийн соус, салса зэрэг улаан лооль дээр суурилсан бүтээгдэхүүн нь рефлюкс шинж тэмдгийн хамгийн нийтлэг буруутан юм.

NIH ба ACG нь GERD өвчтэй хүмүүст улаан лоолийн бүтээгдэхүүн хэрэглэхээс зайлсхийх эсвэл багасгахыг зөвлөж байна.

GERD-тэй хүмүүс улаан лоолийн лаазалсан бүтээгдэхүүнээс илүү түүхий улаан лоолийг тэсвэрлэдэг гэдгийг санаарай. Кетчуп, улаан лоолийн зуурмаг, улаан лоолийн соус гэх мэт зарим чанаж болгосон улаан лоолийн бүтээгдэхүүн шинэхэн улаан лоолиноос илүү хүчиллэг байдагтай холбоотой байж болох юм.

Гэсэн хэдий ч улаан лооль нь өндөр тэжээллэг чанартай бөгөөд олон төрлийн ашиг тустай хүчтэй антиоксидант болох ликопены эх үүсвэр юм. Тиймээс, эдгээр хоол хүнс нь рефлюксийн шинж тэмдгийг нэмэгдүүлээгүй тохиолдолд та улаан лоолийн бүтээгдэхүүнээс зайлсхийх ёсгүй.

ХУРААНГУЙ

Улаан лооль, цитрусын жимс нь хүчиллэг рН агуулдаг тул рефлюксийн шинж тэмдгийг улам ихэсгэдэг. Гэсэн хэдий ч эдгээр хоол хүнс нь тэжээллэг чанартай тул рефлюкс үүсгэдэггүй эсвэл муудахаас бусад тохиолдолд та хоолны дэглэмээс хасч болохгүй.

error: Content is protected !!