LOADING

Type to search

Зөвлөгөө Эрүүл мэнд

Шүдийг хүчтэй гэмтээдэг 10 хүнс

Share

Бид бүгд сайхан инээмсэглэхийг хүсдэг бөгөөд үүнийг баталгаажуулахын тулд чадах бүхнээ хийдэг. Шүдний эмчид тогтмол ханддаг, чихэрлэг хоол идэхээс татгалздаг, хоолны дэглэм барьдаг. Гэсэн хэдий ч аюулгүй мэт санагддаг хоол хүнс бидний эрүүл мэндэд маш их хор хөнөөлтэй байдаг.

10. Нэрс

Нэрс бидний шүдний эрүүл мэндэд нөлөөлдөггүй өнгийг өөрчилдөг. Мэдээжийн хэрэг, хэрэв та нэрсийг төдийлөн иддэггүй бол энэ нь тохиолдохгүй, гэхдээ жүүсийг нь байнга хэрэглэдэг хүмүүсийн шүд нь бага зэрэг шарладаг байна

9. Цагаан дарс

Цагаан дарсны үнэнч хэрэглэгч нарт чухал сонголт  тулгарч байдаг. Дуртай ундаа эсвэл эрүүл паалан?  Хэрэв та шүдээ хэт мэдрэмтгий эсвэл эмзэг болгохыг хүсэхгүй байвал хоёр дахь сонголтыг хийх хэрэгтэй.

8. Улаан дарс

Улаан дарс нь бидний шүдний эрүүл мэндэд үнэхээр нөлөөлдөггүй боловч байгалийн өнгийг нь өнгө үзэмжгүй саарал болгож хувиргадаг.

7. Чипс

Энэ нь маш энгийн: чипс нь шүлсний нөлөөн дор глюкоз болж хувирдаг түргэн нүүрс уснаас бүрддэг. Энэ нь ач холбогдолгүй боловч аюултай нөхцөлд хүргэж болзошгүй юм. Чипсийн үлдээдэг өөр нэг зүйл бол шүдний товруу тул зууш идсэнийхээ дараа амаа усаар зайлахаа мартуузай.

6. Бохь

Сахаргүй бохь нь шүдэнд аюулгүй мэт санагдаж магадгүй юм. Гэсэн хэдий ч түүний хамгийн том аюул бол чихэр биш харин бөглөх, шүдний титэм, гүүрэнд үзүүлэх хор хөнөөлтэй нөлөө юм. Түүнээс гадна, бохь зажлахад шүлсний ялгаралт нэмэгдэж, шүлтийн ялгаралт үүсдэг. Шүлт нь чигжээс болон шүдний пааланг элэгдүүлдэг байна.

5. Попкорн

Попкорнгүй кино театр уу? Тэд шүдний титэм, сул шүдийг гэмтээж болно. Үүнээс гадна энэхүү амтат хоол нь хортой глюкоз үүсгэдэг түргэн нүүрс ус агуулдаг.

4. Улаан лооль

Яг л цитрус жимс шиг улаан лооль нь хүчиллэг байдаг. Энэ нь зөвхөн шинэ улаан лооль төдийгүй янз бүрийн сүмс, жигнэмгийн хувьд ч адилхан. Хүчил нь шүдэнд маш их хор хөнөөл учруулж, шүдний мэдрэмжийг нэмэгдүүлдэг. Улаан лооль агуулсан хүнсийг байнга хэрэглэхгүй байхыг хичээ.

3. Талх, макарон, төмс

Маш их цардуул агуулсан хоол хүнс шүдэнд наалдаж, амны хөндий дотор удаан хадгалагддаг. Цардуул нь шүдний товрууны үржлийн газрыг бий болгодог. Түүнээс гадна цардуул нь шүлстэй нийлэхэд элсэн чихэр болж хувирдаг. Энэ нь цооролт болон бусад ноцтой асуудалд хүргэж болзошгүй юм.

2. Хатаасан жимс

Хатаасан алим, лийр нь маш амттай байдаг. Гэсэн ч хатаасан чангаанз, чихрийн чавга болон бусад “зажлах” хатаасан жимс нь наалдамхай бүтэцтэй тул аюултай байдаг. Тэд шууд утгаараа чихрийг шүдэнд наалдуулдаг. Элсэн чихэр нь шүдэнд маш их хор хөнөөл учруулдаг тул шүд цоорох, пааланг гэмтээхэд хүргэдэг.

1. Цай

Цай нь хүний биед сөрөг нөлөө үзүүлдэггүй боловч шүдэнд нөлөөлдөг кофеин агуулдаг гэдгийг хүн бүхэн мэднэ. Цайны найрлага дахь фтор нь кофейноос хамаагүй бага боловч таны шүдэнд маш их хор хөнөөл учруулдаг. Фтор нь хүний биед шаардлагатай байдаг боловч хэт их байвал яс, шүдний эрүүл мэндэд нөлөөлдөг. Аюулгүй байдлыг хангахын тулд өдөрт 4 аягаас илүүгүй ууж байгаарай.

Нэмэлт: Шүдний өвчин нь бусад эрхтэнд нөлөөлдөг үү?

Зарим эмч нар шүдний өвчин ба дотоод эрхтний үйл ажиллагааг хоорондоо холбоотой гэж үздэг. Жишээлбэл, нохой тань өвдвөл холециститын шинжилгээ өгөх хэрэгтэй. Шүдний өвдөлт нь зүрх эсвэл ходоодны өвчнийг илтгэнэ.

Эх сурвалж: Brightside

error: Content is protected !!