No menu items!
HomeЗөвлөгөөХодоодны хорт хавдраас сэргийлэх аргууд

Ходоодны хорт хавдраас сэргийлэх аргууд

-

Ходоодны хорт хавдар буюу  өмөнгөөр 50-аас дээш насны эрэгтэй, эмэгтэй хүмүүс өвчлөх эрсдэл илүү байдаг. Гэхдээ эрэгтэйчүүдийн хувьд өвдөх магадлал нь эмэгтэйчүүдийнхээс 2 дахин өндөр. Тэгвэл уншигч танд ходоодны хорт хавдраас хэрхэн урьдчилан сэргийлэх талаарх мэдээллийг хүргэе.

 Ходоодны салст бүрхүүлнээс (дотор хана) ургадаг хорт хавдрыг ходоодны өмөн буюу рак гэнэ.

Ходоодны өмөн үүсгэх эрсдэлийн хүчин зүйлс:

-Хэрвээ гэр бүлийнхний хэн нэг нь ходоодны өмөнгөөр  өвчилж байсан бол бусад бүх ойр дотны төрөл төрөгсөд нь өвчлөх магадлал 20% -иар өсдөг.

-Хэт их шарсан хуурсан хоол, зохисгүй архи тамхины хэрэглээ

-Ходоодонд бий болсон Helicobacter pylori-ийн эмчилгээ хийлгүй удаан явах

Ямар хоол хүнс хэрэглэвэл ходоодны өмөн үүсэх вэ?

-Хоол хүнсэндээ хурц, давсалсан, утсан, хуурч шарсан (хэт шарсан), лаазалсан бүтээгдэхүүн ихээр хэрэглэх нь уг өвчин үүсэх  магадлалыг  мэдэгдэхүйц  ихэсгэдэг.

-Архи, тамхи хэрэглэх нь хорт хавдар үүсгэх гол шалтгаан болдог.

-Ходоодны үрэвсэл, шарх, ходоодны ур, хоргүй хавдар мэтийн ходоодны өвчүүvдээр удаан хугацаагаар өвдөх.

-Ходоодондоо хагалгаа хийлгэсэн хүмүүсийн өвдөх магадлал  2.5 дахин  ихэсдэг.

-Ходоодноос Helicobacter pylori / хелико бактери / илрэх.

-Витамин В 12 болон С-ийн дутагдал зэрэг нь хорт хавдар үүсгэх шалтгаан болдог байна.

Хэрхэн урьдчилан сэргийлэх вэ?

• Хеликобактерийн халдварт өртөхөөс сэргийлэх

• Хавдрын урьдал, суурь өвчнүүдийг төгс эмчлүүлэх

• Унасан шүдний оронд тухай бүр хиймэл шүд хийлгэж байх

• Архи, тамхийг зохистой хэрэглэх

• Хүнсэндээ аминдэмээр баялаг, эрүүл ахуйн шаардлага хангасан, баталгаат шинэ жимс, хүнсний ногоо хэрэглэх

Үүнд:

    -Ногоон навчтай жимс

    -Хүнсний ногоо

    -Сүү цагаан идээ

Загасны тос, цөцгийн тос, сүү, өндөгний шар буурцаг, элэг, бөөр, загасны түрс, шар лууван, улаан лууван, улаан лооль улаан чинжүү, гүйлс, буудай

Аньс, сонгино, алим, нохойн хошуу, үхрийн нүд, шар лууван, улаан лооль, байцаа, чинжүү, шош, төмс, манжин, гоньд, нимбэг, жүрж, нарсны шилмүүс зэрэг ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүн хэрэглэх

Хүнсэндээ давс, амьтны гаралтай өөх тос, халуун ногоотой хүнсний бүтээгдэхүүн бага хэрэглэх, утсан, давсалсан, даршилсан зэрэг химийн бодис агуулсан хүнсний хэрэглээг бууруулах, шарсан, хуурсан, хоносон хоол идэхээс аль болох татгалзаж, ууранд жигнэж болгосон, чанасан хоол хэрэглэж занших

Т.Энхжаргал
Т.Энхжаргал
Zaag.mn сайтын сэтгүүлч

шинэ мэдээ

ХОМ: Үндэсний эвслийн жагсаалтыг тэргүүлэгч Н.Номтойбаяр ₮1.5 тэрбумын барилга байгууламжтай

Нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийн хураангуйг АТГ-аас өнөөдөр танилцуулав. УИХ-ын 2024 оны ээлжит сонгуульд хоёр эвсэл байгаагийн нэг нь Үндэсний эвсэл юм. Тус эвслийн жагсаалтаар нэр...

ХОМ: Х.Баттулга 267 сая төгрөгийн орлоготой

УИХ-ын 2024 оны ээлжит сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийн хураангуйг АТГ-аас танилцуулав. Ерөнхийлөгч асан Х.Баттулга 2024 оны УИХ-ын сонгуулийн 4-р тойрогт нэр дэвшиж буй....

ХОМ: Ерөнхий сайд Л.Оюун-Эрдэнийн жилийн орлого 244 сая төгрөг

АТГ-аас УИХ-ын сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогын мэдүүлгийг олон нийтэд нээллтэй тавьжээ. Монгол Улсын Ерөнхий сайд, МАН-ын дарга Л.Оюун-Эрдэнэ УИХ-д гурав дахь удаагаа нэр дэвшиж...

ХОМ: Хөрөнгийн хэмжээгээр эхний аравт бичигдэж буй нэр дэвшигчид

Хуулийн дагуу УИХ-ын сонгуульд нэр дэвшигчид хөрөнгө орлогоо АТГ-т мэдүүлдэг. Тус газраас УИХ-ын 2024 оны сонгуульд нэр дэвшигчдийн хөрөнгө орлогыг нийтэд ил болгожээ.Үүнээс хөрөнгийн хэмжээгээр...

трэнд