LOADING

Type to search

Гоо сайхан Зөвлөгөө Онцлох Хоол, шим тэжээл

Биеийн хөгшрөлтийг хурдасгадаг 11 хоол, хүнс

Share

Бидний хөгшрөлтийг түргэсгэдэг хоёр гол буруутан байдаг. Тухайлбал, наранд шарах, гликацийн эцсийн бүтээгдэхүүн(AGE) нь уураг, өөх тос элсэн чихэртэй нэгдэхэд хөгшрөлт үүсдэг. Эдгээр хөгшрөлтийн буруутнууд бидний хяналтад 100 хувь байдаггүй ч нарнаас хамгаалах тосыг хэрэглэж, хоолны дэглэмийн талаар сайн бодолцох нь  хөгшрөлтийг түргэсгэхгүй байхад тусална.

Хэдийгээр хоолны дэглэмийг ярих нь хийхээс илүү хялбар байдаг боловч зарим хоол хүнс таны арьсны эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлж болохыг бодож үзээрэй. Манай жагсаалт үүнд тусална.

Гэхдээ хүн бүр өвөрмөц байдгийг санаарай. Зөвхөн түүхий, цэвэр, эсвэл бүхэл бүтээгдэхүүн нь идэх нь хүн бүрт ашиг тусаа өгөхгүй. Эдгээр хоолноос нэг эсвэл хоёрыг тогтмол идэх нь коллагены хэмжээг бууруулж, арьсыг гэмтээхгүй.  Тиймээс, энэ жагсаалтыг ашиглахдаа биеийн онцлогоо бодож үзээрэй. Өөрт хамгийн тустай мэдээллийг аваарай.

1. Амтат шарсан төмс

Өндөр температурт тосонд шарсан хоол хүнс нь чөлөөт радикал ялгаруулж арьсанд эсийн гэмтэл учруулдаг. Чөлөөт радикалд өртөх нь хөндлөн холбоос хэмээх үйл ажиллагааны улмаас хөгшрөлтийг хурдасгадаг. Хөндлөн холболт нь ДНХ-ийн молекулуудад нөлөөлж, арьсны уян хатан чанарыг сулруулдаг. Үүнээс гадна хэт их давс хэрэглэх нь арьсны чийгийг бууруулж, шингэн алдалтад хүргэдэг. Энэ нь таны арьсыг илүү үрчлээтүүлж болзошгүй юм.

Хэрэв та хүсвэл: Шарсан төмсний оронд жигнэсэн амтат төмсийг хэрэглэж байгаарай. Амтат төмс нь хөгшрөлтийн эсрэг зэсээр баялаг бөгөөд коллагены нийлэгжилтэд тусалдаг.

2. Цагаан талх

Цэвэршүүлсэн нүүрс усыг уурагтай нэгтгэх нь “AGEs Trusted Source” үүсэхэд нөлөөлдөг. НАС хөгшрөлтөөс гадна архаг өвчинд шууд нөлөөлдөг. Цагаан талхтай адил гликемийн өндөр индекс бүхий хоол хүнс нь хүний ​​биед үрэвсэл үүсгэдэг бөгөөд энэ нь хөгшрөлтийн процесстой шууд холбоотой юм.

Хэрэв та хүсвэл: Уламжлалт талхнаас өөр элсэн чихэр ороогүй үр тарианы талх гэх мэт хувилбарыг туршиж үзээрэй. Үр тарианы талх нь арьсанд ашигтай антиоксидант, агуулдаг.

3. Цагаан сахарны оронд зөгийн бал эсвэл жимс

Элсэн чихэр нь батга гэх мэт хүсээгүй арьсны асуудалд хүргэдэг. Дээр дурдсанчлан, элсэн чихэр нь коллагенийг гэмтээдэг AGE үүсэхэд хувь нэмэр оруулдаг. Чихрийн хэмжээ ихэссэн үед AGE процессыг идэвхжүүлдэг. Хэрэв нарны гэрэл оролцвол илүү хурдацтай явагдана. Тиймээс далайн эрэг дээр зайрмаг идэхийн оронд сэргээгч хөлдөөсөн жимс эсвэл элсэн чихэр нэмээгүй попсиклийг сонгоорой.

Хэрэв та хүсвэл: Чихэрлэг зүйл хүсэж байхдаа жимс эсвэл хар шоколад авах. Ялангуяа нэрс нь коллагены алдагдлаас сэргийлдэг.

4. Маргарин, чидун жимсний тос эсвэл авокадо

Судалгаагаар маргарин, цөцгийн тос хэрэглэдэггүй хүмүүс хэрэглэдэг хүмүүсийн арьсныхаас бага хэмжээний арьсны гэмтэл, үрчлээтэй байдаг нь тогтоогджээ.

Шинжлэх ухаан: Маргарин нь устөрөгчжүүлсэн тос ихтэй тул жинхэнэ цөцгийн тосны дунд зэргийн хэмжээнээс ч муу байдаг. Эдгээр транс тосны хүчил нь арьсыг хэт ягаан туяанд илүү өртөмтгий болгодог бөгөөд ингэснээр арьсны коллаген, уян хатан чанарыг алдагдуулдаг.

Хэрэв та хүсвэл: Хөгшрөлтийн эсрэг антиоксидантаар баялаг чидун жимсний тос эсвэл авокадог хэрэглээрэй.

5. Боловсруулсан мах

Шарсан зайдас, пепперони, гахайн мах, хиам зэрэг нь арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг боловсруулсан махны жишээ юм.

Эдгээр маханд натри, ханасан өөх тос, сульфит ихээр агуулагддаг тул арьсыг хуурайшуулж, үрэвсэл үүсгэдэг бөгөөд коллагенийг сулруулдаг.  Уургаа нөхөхийн тулд та боловсруулсан махны оронд өндөг эсвэл буурцаг хэрэглээрэй.

Хэрэв та хүсвэл: Цацагт хяруул, тахианы махыг сонгоорой. Эдгээр маханд коллагены байгалийн гаралтай эх үүсвэр, зайлшгүй шаардлагатай уураг, амин хүчил агуулагддаг.

6. Цагаан идээ

Зарим нь цагаан идээ нь арьсанд эерэг өөрчлөлт үзүүлдэг болох нь ажиглагджээ. Бүх зүйл тухайн хүнээс хамаарна. Зарим хүмүүсийн хувьд сүүн бүтээгдэхүүн нь бие махбодын үрэвслийг нэмэгдүүлж улмаар исэлдэлтийн стресст / Чөлөөт радикалууд нь хорт нөлөөнөөс хамгаалахын тулд биеийн эсэргүүцлийг давж гарахад исэлдэлтийн стресс үүсдэг/ хүргэдэг. Исэлдэлтийн стресс нь эрт хөгшрөлтийн гол шалтгаануудын нэг юм. Сүү, сүүн бүтээгдэхүүний хоолны дэглэм нь наранд хэт борлуулсан арьсыг үрчлээтэхээс хамгаалдаг.

Хэрэв та хүсвэл: Сүүн бүтээгдэхүүн нь кальцийн маш сайн эх үүсвэр бөгөөд арьсны эрүүл мэндэд зайлшгүй шаардлагатай. Кальцийн бусад эх үүсвэрүүдэд үр, шош, бүйлс, навчит ногоо, инжир зэрэг багтдаг.

7. Хийжүүлсэн ус, кофены талаар бодоорой.

Хийжүүлсэн ус, кофе нь хоёулаа кофеин ихээр агуулдаг бөгөөд хэрэв та ойр ойрхон уувал таны нойронд нөлөөлж болзошгүй юм. Нойр муутай байх нь хөгшрөлтийн шинж тэмдгүүдийг нэмж, нүдний хар хүрээ, үрчлээстэй болгодог.

Хэрэв та хүсвэл: Хэрэв та чихрийн агууламжийн талаар санаа зовж байгаа бол хэр их ууж байгаагаа хараарай. Та кофены оронд сүү уух эсвэл хэмжээг багасгаж нь багасгаж болох юм.

8. Согтууруулах ундаа бага хэмжээгээр уух

Архи нь арьсны улайлт, хавагнах, коллаген алдах, үрчлээ гэх мэт олон асуудал үүсгэдэг. Согтууруулах ундаа нь таны шим тэжээл, шингэн, А аминдэмийн хэмжээг бууруулдаг бөгөөд энэ нь үрчлээнд шууд нөлөөлдөг. А аминдэм нь эсийн шинэ өсөлт, коллагены нийлэгжилтэнд онцгой ач холбогдолтой бөгөөд арьсны уян хатан, үрчлээсгүй байдлыг баталгаажуулдаг.

Хэрэв та хүсвэл: Бага хэмжээгээр уух хэрэгтэй. Мөн өөрийнхөө арьсыг хэр их чийгшүүлж байгаагаа шалгаарай.

9. Тосоо сонгох

Эрдэнэ шиш эсвэл наранцэцгийн тос гэх мэт омега-6 тосны хүчил ихээр агуулсан зарим тос нь хортой чөлөөт радикал үүсгэдэг ба үрэвслийн түвшинг нэмэгдүүлдэг. Хэрэв та өдөр бүр хэрэглэдэг бол энэ нь нэмэгдэх болно. Гэхдээ бүх тос эрүүл бус гэсэн үг биш юм. Тослог, үрчлээсээс урьдчилан сэргийлэх талаар ярихдаа арьсны чийглэг байдлыг хангахын тулд ханаагүй өөх тосыг сонгоорой.

Хэрэв та хүсвэл: Чидун жимсний тосоор ургамлын тосоо соль. Энэ нь антиоксидант, Е витамин, фитостеролоор баялаг бөгөөд үрэвслийг бууруулдаг.

10. Цагаан будааны бялуу

Цагаан будааны бялууг ихэвчлэн сайн зууш гэж сурталчилдаг бол энэ нь арьсны хувьд тийм биш юм.

Цагаан будааны бялуу нь гликемийн өндөр индекстэй бөгөөд цусан дахь сахарын хэмжээг огцом нэмдэг. Цусан дахь сахарын хэмжээ ихсэх нь үрчлээг үүсгэж болзошгүй “хөгшрөлтийн хурдасгуур” болж өгдөг.

Хэрэв та хүсвэл: Та үүний оронд өөр зууш сонгоорой. Тухайлбал, Улаан чинжүү нь С аминдэм ихээр агуулдаг тул коллаген үйлдвэрлэх чадвар сайтай. Хүнсний ногоо нь арьсыг эрүүл антиоксидантаар дүүрдэг.

11. Фруктозыг, липоидын хүчил

Эрдэнэ шишийн сироп нь фруктоз ихээр агуулдаг. Фруктоз нь коллагеныг ердийн элсэн чихрээс илүү хурдан задалдаг гэдгийг бид мэднэ.

Хэрэв та хүсвэл: Липоидын хүчил нь фруктоз коллагенийг хордуулахаас урьдчилан сэргийлж чаддаг. тул  зуун наст нь таны хэрэглэж болох цорын ганц чихэрлэг зүйл  юм. Мөн хоол хүнсэндээ липоидын хүчил ихээр агуулдаг ногоонуудыг хэрэглэж байгаарай.

Эх сурвалж: healthline

error: Content is protected !!